Lia Olguța Vasilescu critică dur Guvernul Orban: „E doar una din relele care se vor întâmpla”

Raluca Juncu 11.12.2019, 15:26
Lia Olguța Vasilescu critică dur Guvernul Orban: „E doar una din relele care se vor întâmpla”

Lia Olguța Vasilescu, fostul Ministru al Muncii a criticat actuala guvernare liberală prin intermediul unui mesaj postat pe Facebook. Mesajul postat de fosta șefă de campanie a Vioricăi Dăncilă vine pe fondul declarațiilor de ieri ale premierul României, cu privire la sistemul actual de pensii. Ludovic Orban a făcut mai multe declarații cu privire la creșterea vârstei de pensionare, în contextul interzicerii cumulului de pensie cu salariu, în sectorul angajaților publici. Șeful Executivului oferă ca exemplu profesorii, care, consideră el, ar putea lucra până la 70 de ani.

„Sunt domenii de activitate în care angajații ar trebui să decidă ei dacă se pensionează. Să se mărească vârsta de pensionare, de la 65 la 70 de ani. În medicină sau educație de exemplu. Să decidă ei, adică să nu vină cu sistemul ăsta să fie la mila unui director de școală să li se prelungească sau nu pe un an de zile dreptul de a profesa”, a declarat premierul Orban.

Lia Olguța Vasilescu, atac la noile măsuri anunțate de Guvernul Orban

Fostul Ministru al Muncii nu vede cu ochi buni inițiativa Guvernului liberal de a prelungi vârsta de pensionare în România.

„Și mie mi s-a solicitat de la Comisia Europeană creșterea vârstei de pensionare la 68 de ani. Am spus că e imposibil, deoarece România are o speranța de viață cu 8 ani sub media Uniunii Europene. Noi suntem la 74, Franța la 82, de exemplu. Așa că am menținut vârsta de pensionare din vechea lege și în cea nouă, corectând și inechitățile care se vor rezolva doar DUPĂ RECALCULAREA tuturor pensiilor, recalculare pe care actuala guvernare nu se grăbește să o înceapă. Acum pricep și de ce vor modificarea noii legi a pensiilor, înainte să înceapă aplicarea ei. Au de gând să crească vârstă de pensionare. Și e doar una din relele care se pot întâmplă…” este mesajul transmis de Lia Olguța Vasilescu pe Facebook.

Potrivit Finnish Center of Pension, în statele membre UE, vârsta de pensionare medie este de 65 de ani. Spania, Germania și Franța sunt statele care ar urma, însă să își crească vârsta de pensionare de la 65 la 67 de ani. Totodată, în timp ce obiectivul este de 68 de ani în Marea Britanie și Irlanda.

Vârsta de pensionare în Europa. Foto. etk.fi
Vârsta de pensionare în Europa. Foto. etk.fi
Urmăriți Impact.ro și pe