Leul românesc, în cădere liberă. Ajunge euro la 5.05 lei, cum vor fi afectați românii

Gabriel Peneș 22.05.2023, 11:22
Leul românesc, în cădere liberă. Ajunge euro la 5.05 lei, cum vor fi afectați românii

Leul românesc este în cădere liberă în raport cu euro, iar perspectivele nu sunt deloc optimiste. Experții consideră că euro va crește până la finalul anului, chiar până la 5.05 lei, iar acest lucru va afecta împrumuturile în valută. Se pare că anunțul Băncii Naționale a României de a permite o mai mare flexibilitate monedei naționale a generat această situație.

Leul românesc, în cădere liberă

Leul românesc începe să-și piardă „colții” în raport cu euro, după o perioadă în care părea să se află pe un trend ascendent destul de stabil. Moneda națională a slăbit pentru a cincea zi consecutiv, cea mai lungă scădere din martie, și a atins vineri, 19 mai, un minim istoric de 4,9816 față de euro.

Leul a fost pe minus de când, în urmă cu o săptămână, după ce Banca Națională a României a semnalat că va permite o mai mare flexibilitate a leului, o mișcare ce s-ar putea să limiteze creștere recentă a împrumuturilor în valută.

Un responsabil politic citat de Bloomberg a atras atenția asupra faptului că leul românesc a slăbit la un minim record. S-ar putea să apară și alte pierderi graduale, după ce leul a scăzut cu aproximativ 1% de la comentariile guvernatorului băncii centrale Mugur Isărescu de săptămâna trecută, potrivit lui Ciprian Dascălu, economist-șef al BCR, citat de economedia.ro.

„Banca centrală și-a semnalat disconfortul față de tendința anterioară de întărire a leului, permițând ca excesul de lichiditate să persiste pe piață.”, a spus Dascălu. „Vedem că va scădea până la 5,05 pentru un euro până la sfârșitul anului”.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Leul românesc, în cădere liberă. Ajunge euro la 5.05 lei, cum vor fi afectați românii
Moneda națională ar putea coborî până la un curs de 5,05 de lei pentru un euro, până la finalul acestui an

Ajunge euro la 5.05 lei, cum vor fi afectați românii

Căderea ar trebui să fie un avertisment pentru cei care apelează la împrumuturi în valută, potrivit lui Cristian Popa, membru al consiliului Băncii Centrale.

Acesta a ținut să menționeze că românii care apelează la împrumuturi în valută ar trebui să vadă situația din piață ca pe un avertisment, mai ales după ce dobânda cheie din România a fost stabilită la 7%, cea mai mare din ultimul deceniu.

“Companiile ar trebui să devină mai conștiente că există riscul valutar și să îl ia în considerare atunci când decid să ia împrumuturi în valută”, a declarat Popa pentru sursa citată.

România a înregistrat o scădere a creditelor ipotecare în euro și a împrumuturilor private acordate consumatorilor în ultimii ani, după ce banca centrală a înăsprit regulile pentru a preveni repetarea dificultăților financiare anterioare. În ultimele două decenii, România și vecinii săi s-au luptat cu crize de împrumuturi excesive în valută.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....