Letea, paradisul unic în lume despre care mulți români nu știu. Ce se găsește ascuns aici

Ioana Constantin 02.04.2021, 16:08

Letea, paradisul unic în lume. Arbori seculari, dune de nisip care amintesc de deșert, cai liberi care aleargă cât vezi cu ochii, liane și nuferi imenși care te ademeneasc cu mirosul lor. Aceasta este Pădurea Letea, un paradis ascuns, sub protecția UNESCO. Rușii – lipoveni te primesc cu brațele deschise în casele lor colorate, cu acoperiș de stuf și te servesc bucuroși cu borș de pește, cum numai în Deltă poți mânca.

Letea, paradisul unic în lume

Situată în partea de nord a Deltei, la est de comuna C.A.Rosetti, Letea este singura pădure subtropicală din România. Cu o întindere de 5000 de hectare, Pădurea Letea uimește datorită varietății sale. Găsești aici de la dune de nisip și stejari seculari, până la liane exotice și nuferi. Toate îmbinate armonios într-un peisaj de poveste, care îți taie răsuflarea, mare parte din el protejat de lege încă din 1930.

Sunt cam șapte astfel de fâșii de păduri, haznaci, în această zonă protejată a pădurii, iar între ele se află aceste dune de nisip. Ele sunt stabile acum, s-a format vegetație pe ele, le țin stabile și nu se mai mișcă. Cu zeci de ani în urmă, aceste dune se mutau după cum bătea vântul, iar cei din satul Cardon aveau probleme, pentru că dunele se mutau și în curțile oamenilor. Toți acești pomi sunt pomi de luncă, cu rădăcină de suprafață, pentru că pânza freatică este foarte aproape de nivelul solului, iar din această cauză nu au o rezistență atât de mare la vânturi puternice și intemperii, iar mulți îi vedeți căzuți.

Totuși, nu se intervine asupra lor, sunt lăsați așa pentru ca solul să devină fertil. Sunt 2800 de hectare de padure protejată, restul până la 6000 e zonă neprotejată. Ca animale salbatice cel mai renumit calul sălbatic, mistrețul, iepurele salbatic, vulpea, șacalul, un animal fără inamic natural care a devenit și o problemă pentru localnici, bursucul. La sfârșitul lunii aprilie înflorește lăcrămioara și toată pădurea miroase a lăcrămioară, însă cea mai renumită plantă din Pădurea Letea este liana greacă, dar găsim și curpenul de pădure și vița sălbatică, toate protejate prin lege, a spus ghidul Daniel Usov.

Pădurea este paradisul cailor sălbatici, care și-au creat la Letea un întreg univers. Localnicii vorbesc despre 2000 de cai care s-ar ascunde în pădure, însă chiar și așa doar rar se lasă admirați de ochii curioșilor.

Letea, paradisul unic iîn lume
Letea, paradisul unic iîn lume

Caii s-au sălbăticit, ei au fost ai oamenilor cândva. Sunt puțini oameni acum, oamenii au plecat. Acum sunt în jur de 1000 de cai, nu există o situație exactă, caii se nasc, unii mai mor, îi vedeți că se gospodăresc singuri, își găsesc singuri de mâncare, astfel au devenit sălbatici. Turiștii vin și se bucură să-i vadă. Mai vin de la diverse organizații de protectie a animalelor îi verifică, le mai dau de mâncare. Ei se nasc și mor liberi, a declarat și Sorin Ivancencu, localnic.

Liniștea pădurii și a satului este adesea tulburată de șacalii aurii, care atacă tot mai des vidrele, porcii mistreți, dar și gospodăriile oamenilor. Șacalii s-au înmulțit necontrolat din cauza legislației rezervaţiei Delta Dunării care interzicea vânătoarea acestora, dar și din cauza dispariției lupilor, principalii lor adversari.

Șacalii sunt cei mai mulți. Intră din păcate peste tot, intră în sat, intră în curțile oamenilor mănâncă tot ce găsesc, găinile, caii, tot ce prind în grădinile localnicilor. Trebuiau luate măsuri atunci când erau puțini, acum sunt mulți. Au venit de la ruși. Avem 9 km până la granița cu Ucraina. De acolo au venit, a mai spus Sorin Ivancenco.

Primul şacal descris şi identificat cu certitudine în România datează din anul 1929, fiind reperat într-un ostrov al Dunării din judeţul Dolj.

Abia după 1950, şacalul este recunoscut ca specie existentă în fauna României, susţinându-se venirea lui din Bulgaria, mai ales în perioadele de iarnă, când Dunărea îngheaţă, susţin specialiştii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

În ultimii ani, Pădurea Letea s-a transformat într-o destinație tot mai căutată pentru cei care doresc să exploreze ţinuturi mai puţini atinse de piciorul omului. Trebuie să ştiţi însă Pădurea Letea este zonă strict protejată, iar accesul turiștilor se poate face doar cu ajutorul agenților ecologi ai Administrației Rezervației Delta Dunării sau al angajaților Romsilva. În plus, Asociația Delta Dunării promovează un turism responsabil, pentru protejarea pe lungă durată a biodiversității Deltei Dunării.

Urmăriți Impact.ro și pe