Legumele care îi pot îmbogăți pe români. Sunt la mare căutare, se dau și 5.000 de euro

Ioana Bucur 01.12.2021, 16:34
Legumele care îi pot îmbogăți pe români. Sunt la mare căutare, se dau și 5.000 de euro

Noul Guvern PSD-PNL-UDMR repune pe masă o ocazie de neratat pentru români. Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, a anunțat că statul va oferi o sumă frumoasă de bani celor care cultivă anumite legume. Este vorba despre celebrul program „Tomata”, care urmează să fie reluat și îmbunătățit. Ce condiții trebuie să îndeplinească doritorii și cum se va acorda ajutorul.

Spune-mi ce legume crești și îți spun câți bani primești

Programul „Tomata” este din nou pe lista de priorități a autorităților. Noul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a dezvăluit că, în prezent, responsabilii din minister lucrează la detalii și a promis că, în 2022, acesta va fi reluat, beneficiind și de o serie de îmbunătățiri.

Potrivit ministrului, se pregătește un act normativ ce va cuprinde toate informațiile de care agricultorii vizați vor avea nevoie cu privire la modul în care ar trebui să-și gestioneze recolta, incluzând timpii optimi de plantare și de recoltare a roșiilor.

Cei incluși în program vor primi de la stat în jur de 5.000 de euro pe hectar, pentru cultivarea de roșii, castraveți, varză, vinete sau ardei. Programul „Tomata” a fost extins în 2020, fiind adăugate și alte legume, pe lângă roșii.

Există și unele condiții pe care beneficiarii trebuie să le îndeplinească:

  • activitatea agricolă să se desfășoare pe teritoriul României;
  • suprafața pe care se cultivă legumele să fie de cel puțin un hectar;
  • să aibă o suprafața minimă de 0,03 hectare pentru sere și solarii.

În plus, agricultorilor li se va cere să demonstreze că sunt activi și că folosesc cel puțin 5% sămânță de proveniență autohtonă.

Legumele care îi pot îmbogăți pe români. Sunt la mare căutare, se dau și 5.000 de euro
Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii. Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Agriculturii estimează că bugetul total al sprijinului cuplat pentru legumicultori, în 2023, ar urma să fie de 13.250.000 de euro, de vreme ce cuantumul pe hectar ar putea atinge suma de 5.300 de euro. Specialiștii susțin că peste 2.500 de hectare de teren cultivat ar urma să beneficieze de acești bani veniți de la stat.

„Agricultura României este la un moment de răscruce”

În fața parlamentarilor din comisiile de specialitate, în momentul audierilor pentru funcția de ministru, Adrian Chesnoiu a spus că nu vrea să se prezinte în fața lor cu un discurs pregătit, lacrimogen, ținând să puncteze că agricultura din România este la un moment de răscruce.

„Nu vin în faţa dumneavoastră cu speech uri pregătite, lacrimogene, care au rămas la nivel de intenţii. Există demnitate, onoare şi responsabiliate, în orice funcţie de demnitate publică”, a spus Chesnoiu.

Social-democratul a continuat spunând că „agricultura României este la un moment de răscruce, iar contextul internaţional este unul complicat”, şi a precizat că ţara noastră este „un mare producător de cereale, cu un potenţial fantastic pe care în ultimii 30 de ani nu am ştiut să-l exploatăm”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...