Leguma minune a României. Va fi cultivată pe scară largă, americanii sunt fascinați de ea

Ioana Bucur 03.10.2022, 15:14
Leguma minune a României. Va fi cultivată pe scară largă, americanii sunt fascinați de ea

În timp ce o echipă de cercetători americani a anunțat o reușită incredibilă într-o publicație de specialitate, această legumă ce conține un compus special care se găsește în compoziția super-alimentelor, este deja cultivată într-o zonă România, într-un lot experimental. Când va fi accesibilă agricultorilor.

Legumă – minune, cultivată în România

Cercetătorii din Statele Unite ale Americii au anunțat crearea unei legume ce ar putea avea numeroase efecte benefice asupra sănătății organismului uman. Ceea ce nu știu specialiștii este că această legumă minune este deja cultivată în România.

Acum aproape un deceniu, cercetătorii Băncii de Resurse Genetice Vegetale din Buzău au obținut un soi de tomată cu pigment negru.

„Pulpa acestei roșii este aproape asemănătoare cu tomata clasică; prezintă semințe, fără nervuri lemnoase în interior. Este foarte gustos, parfumat, aromat, foarte bun de consumat în stare proaspătă. Sigur, cred că pot fi utilizate și în diverse preparate culinare”, a explicat cercetătorul Costel Vânătoru, directorul forului științific de la Buzău, potrivit Adevărul.

Tomata neagră a fost denumită de americani tomată violet, fiind bogată într-un pigment închis la culoare – antocieni – pe care îl găsim în afine, varză roșie și alte legume și fructe din categoria super-alimentelor.

„În urma lucrărilor de ameliorare am obținut o linie stabilizată, practic un soi care poate fi înmulțit prin semințe de la an la an și care produce aceste fructe închise la culoare bogate în antociani, pigmenți antocianici, cunoscuți ca antioxidanți, deci substanțele flavonoide care contribuie la prevenirea cancerului”, a mai spus Costel Vânătoru, director Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău.

Leguma minune a Romaniei. Va fi cultivata pe scara larga, americanii sunt fascinati de ea

Când va fi disponibilă

Recent, Departamentul Agriculturii din Statele Unite ale Americii a anunțat finalizarea studiilor și cercetărilor legate de tomatele violet modificate genetic. Oamenii de știință susțin că această nouă legumă conține concentrații mari de substanțe ce au beneficii importante pentru sănătatea organismului uman.

„Deși peste ocean acum se prezintă ca o realizare de mare succes a unor soiuri, a unor hibrizi, dar modificați genetici, care arată așa, noi avem soi stabilizat genetic care poate fi înmulțit ca cel obținut prin transgeneză. Dacă era creat cu 20 de ani în urmă, nu avea succes. Acum, însă, are succes, pentru că atât românii, dar nu numai, au început să prindă curaj să încerce și alte legume, și alte specii, și sigur au început să fie deschiși la nou”, precizează directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale Buzău, pentru sursa citată.

În articolul publicat în iflscience.com, acest soi de tomată va fi disponibil pentru legumicultori din prima jumătate a anului 2023.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...