Leguma care îngrașă cel mai mult, iar românii sunt înnebuniți după ea. O mănâncă în fiecare zi

Andrei Cezar 10.09.2020, 12:10
Leguma care îngrașă cel mai mult, iar românii sunt înnebuniți după ea. O mănâncă în fiecare zi

Potrivit unor date publicate anul trecut de Green-Report, țara noastră se află pe penultimul loc la consumul de legume din Uniunea Europeană, după vecina Ungaria, cu doar 41% din populație care a declarat că mănâncă zilnic legume.

Însă nu toate legumele aduc neapărat și beneficii atunci când sunt consumate. Spre exemplu, românii sunt fani înrăiți ai unei anumite legume care nu lipsește din alimentația lor, iar specialiștii atrag atenția asupra faptului că îngrașă. Pentru a consuma acest aliment fără a risca să adaugi în greutate trebuie preparat după o rețetă simplă.

Românii, înnebuniți după leguma care îngrașă cel mai mult. Ce spun specialiștii

Probabil cei mai mulți dintre noi suntem tentați ca la felul principal de mâncare să adaugăm ca garnitură, cartoful. În special cel prăjit, căci este foarte gustos. Însă nu neapărat și sănătos, spun specialiștii, care atrag atenția că această legumă îți poate aduce kilograme în plus dacă o consumi regulat.

„Cartoful este una dintre cele mai consumate legume, însă are multe calorii. Doi cartofi fierţi sau copţi pot avea şi 200 de calorii. Dacă facem piure nu înseamnă că mâncăm dietetic dacă adăugăm lapte sau unt pentru gust. De asemenea, dacă prăjiţi cartofii aveţi o adevărată bombă calorică indiferent că îi mâncaţi simpli sau cu friptură.”, a explicat medicul nutriţionist Eva Iorţan.

De aceea nu este recomandat ca leguma să fie inclusă în meniul celor care vor să slăbească, decât dacă este fiartă. De asemenea, și consumul porumbului are un aport mare de calorii, spun nutriționiștii.

”Cartofii sunt benefici pentru organism, dar dacă vreţi să slăbiţi trebuie să îi consumaţi natur, fierţi în apă după ce i-aţi curăţat. Evitaţi însă cartofii dulci, atât de populari în ultima vreme. Au aproape dublul caloriilor celor normali. Porumbul are şi el 150 de calorii. Este sănătos şi multă lume îl mănâncă fiert simplu sau ca şi garnitură. În dietă trebuie însă evitat“, a mai spus nutriționistul.

Cartofii, nerecomandati in curele de slabire
Cartofii, nerecomandati in curele de slabire

Fasolea, și ea pe lista legumelor nerecomandate pentru slăbit

Nutriționiștii avertizează că nu doar cartoful îngrașă, ci toate legumele care conțin amidon. Fasolea, în special cea uscată, are multe calorii. 100 de grame de fasole are 200 de calorii. Medicul nutriționist Eva Iorțan explică de ce în timpul postului unii oameni se îngrașă, în loc să slăbească, deși, teoretic, nu mai consumă alimente cu multe calorii.

”Dacă mâncaţi ciorbă de fasole, fie ea şi fără carne, sau iahnie de post dublaţi numărul de calorii deoarece pe lângă fasole se adaugă de obicei şi alte legume. Fasolea bătută este bună însă doar cu puţin usturoi, fără ceapă prăjită. De asemenea fasolea dă gaze şi de aceea trebuie consumată la prânz şi nu seara când digestia încetineşte“, a adăugat medicul nutiționist.

Urmăriți Impact.ro și pe