Legende uitate despre Mărțișor. Care sunt orginile acestei sărbători

Emanuela Pană 29.02.2024, 17:06
Legende uitate despre Mărțișor. Care sunt orginile acestei sărbători

Primăvara este chiar după colț, iar românii așteaptă cu bucurie venirea primăverii. Luna martie aduce cu ea numeroase sărbători, iar doamnele și domnișoarele abia așteaptă să poarte, la mână sau în piept, un mărțișor. Fie că are formă de floare, fluture, bănuț sau potcoavă, micul obiect vestește sosirea primăverii. Și pentru că ne așteaptă o lună încărcată de tradiție și de frumos, haideți să descoperim împreună câteva legende uitate despre Mărțișor. 

Legende uitate despre Mărțișor. Ce să le povestești copiilor în luna martie 

Au mai rămas câteva zile până pe 1 Martie sau luna lui Mărțișor. Originile reale ale acestei sărbători de primăvară s-au pierdut în negura timpului, însă au rămas mărturie câteva legende frumoase, despre care vom vorbi mai multe în acest material. Dar, să o luăm cu începutul. Ce este, de fapt, mărțișorul? 

Mărțișorul este un mic obiect – floare, fluture, bănuț, potcoavă, trifoi, chipuri zâmbitoare – prins într-un șnur alb cu roșu, care este oferit pe 1 Martie ca un simbol al sosirii primăverii. Femeile obișnuiesc să îl poarte în piept pe tot parcursul lunii. Tradiția asociază legenda cu Baba Dochia, o femeie care a trăit cu mulți ani în urmă.  

Legenda Babei Dochia  

Legenda începe cu Dragobete, fiul Babei Dochia, care s-a căsătorit în ascuns cu o tânără. Fiind o soacră rea, Baba Dochia își trimitea nora în fiecare an, de 1 Martie, la râu cu lână albă și neagră pentru a le spăla, până când cea neagră devenea albă, iar cea albă, neagră.  

Legende uitate despre Martisor
Legende uitate despre Martisor

Fata a încercat fără rezultat să le spele, până când mâinile au început a-i sângera, iar ochii a-i lăcrima. Impresionat de durerea, dar și de curajul fetei, Dumnezeu s-a hotărât s-o ajute. El i-a dat o floare și i-a spus să o pună în apa în care spăla lâna, pentru a schimba culorile conform cerințelor Babei Dochia.  

După ce a terminat de spălat lâna, fata și-a pus floarea în păr și s-a întors acasă. Văzându-i floarea din păr, Baba Dochia a crezut că a venit primăvara și e de mers cu caprele și cu oile. Atunci, baba a luat pe ea 12 cojoace, dar pentru că vremea s-a încălzit, a tot aruncat câte unul. Când a ajuns sus, s-a pornit un îngheț mare, iar Baba Dochia a fost transformată în stană de piatră, împreună cu oile ei.  

Citește și: Semnificația Mărțișorului de 1 Martie. Cum a apărut această tradiție, de fapt

Legende uitate despre Mărțișor: Lupta dintre Primăvară și Iarnă 

O altă legendă spune că, într-un an, pe 1 Martie, Primăvara a văzut, la marginea pădurii, un ghiocel care se chinuia să iasă din zăpadă. Vrând să-l ajute, Primăvara a începuît să dea la o parte zăpada înghețată și crengile uscate, pentru a-i oferi ghiocelului spațiul necesar să se dezvolte.  

Acest lucru a supărat Iarna, care și-a trimis solii – vântul și gerul – pentru a-l distruge pe micul ghiocel. Pentru a-l proteja de îngheț, Primăvara l-a adăpostit sub mâinile ei, rănindu-se în mărăcini. Cu toate acestea, nu l-a putut salva, iar ghiocelul a înghețat. Însă, picăturile de sânge prelinse din mâinile Primăverii pe frunzele lui l-au readus la viață. Primăvara a învins astfel lupta cu Iarna. 

Vezi și: Câte zile se poartă mărțișorul și ce este bine să faci cu el după 9 zile

Legenda tânărului care a salvat Soarele 

Una dintre cele mai frumoase legende legate de Mărțișor spune că, într-o zi, Soarele a luat înfățișarea unei tinere frumoase și a coborât pe Pământ, pentru a putea participa la horă.

Aflând acestea, zmeul a răpit-o pe tânără și a închis-o în temnița castelului său. Atunci, natura a început să moară, iar peste pământ a venit o noapte interminabilă. Florile s-au ofilit, pomii au rămas fără frunze, iar copiii au încetat să mai zâmbească. 

Văzând cât de mult le lipsește tuturor Soarele, un tânăr s-a hotărât să-l găsească pe zmeu, să-l înfrunte și să elibereze Soarele. Căutarea lui a durat o vară, o toamnă și o iarnă. La sfârșitul iernii, tânărul a găsit temnița, iar după lupte grele, l-a doborât pe zmeu și a eliberat Soarele.  

Soarele a urcat pe cer, iar natura a început să revină la viață. Grav rănit, tânărul curajos a murit pe o plapumă de zăpadă, iar firișoare de sânge s-au prelins din rănile lui. Potrivit legendei, în locurile în care zăpada s-a topit au apărut ghioceii – vestitorii primăverii. De la moartea salvatorului, oamenii oferă simbolic, în luna Martie, mici obiecte însoțite de un șnur împletit din ață de culoare albă și roșie. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...