Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), împreună cu Institutul Național de Statistică (INS) va stabili și ulterior publica lista anuală a prețurilor de referință privitoare la lucrările acoperite prin intermediul polițelor RCA. Acest aspect este consemnat într-un proiect de modificare și completare a Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tamvaie.
„La efectuarea reparației, unitatea reparatoare auto își poate utiliza propria valoare a orei de manoperă afișată, fără a depăși prețurile de referință pe piață la data producerii riscului asigurat. Prețurile pentru referință pe piață vor fi stabilite și publicate anual de ASF împreună cu Institutul Național de Statistică. Primele prețuri de referință vor fi stabilite și publicate de ASF împreună cu Institutul Național de Statistică în termen de 120 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi. Valoarea orei de manoperă practicată de unitatea reparatoare auto în relația cu asigurătorul RCA, nu va depăși valoarea orei de manoperă practicată în relație cu alte persoane, inclusiv luând în considerare orice discounturi aplicate. Orice diferențe peste valoarea despăgubirii stabilită nu vor fi suportate de asigurătorul RCA”, se arată în proiectul de act normativ, transmis de profit.ro.
Prin introducerea prețului de referință indicat, service-urile nu vor mai putea introduce prețuri mai mari la facturile la reparații realizate în baza polițelor RCA, așa cum au transmis în repetate rânduri reprezentanții firmelor de profil. „Umflarea” costurilor reparațiilor auto este transferată de asigurătorii RCA în prețul polițelor obligatorii plătit de clienți, potrivit aceleiași surse.
Actul normativ mai prevede că în ceea ce privește înlocuirea temporară a automobilului avariat, asiguratorul se obligă ca în termen de o zi lucrătoare să pună la dispoziția solicitantului un autovehicul de o clasă similară sau superioară.
„În cazul în care persoana prejudiciată solicită înlocuirea temporară a vehiculului avariat, are obligația de a se adresa direct asigurătorului RCA, urmând ca acesta să-i pună la dispoziție, în termen de cel mult 1 zi lucrătoare de la data solicitării, un vehicul de o clasă similară ori superioară. În cazul în care, asigurătorul RCA nu-și respectă obligația privind termenul de 1 zi lucrătoare, persoana prejudiciată poate contracta un vehicul de o clasă similară ori inferioară, de la orice entitate autorizată. În cazul în care persoana prejudiciată nu solicită direct asigurătorului RCA un vehicul pentru înlocuirea temporară a vehiculului avariat, despăgubirea RCA nu va depăși costul contractat de asigurătorul RCA pentru un vehicul similar, de la o entitate autorizată”.
Potrivit documentului, păgubitul poate opta pentru reparare până la valoarea de piață a vehiculului, calculată în urma evaluării, sau pentru soluționarea cazului ca daună totală prin plata diferenței dintre valoarea de piață a vehiculului și valoarea epavei, se mai arată în sursa citată.