Legea prin care Diana Șoșoacă vrea ca România să declare război Ucrainei. Ce teritorii ar urma să fie anexate

Beatrice Dumitru 21.03.2023, 19:30
Legea prin care Diana Șoșoacă vrea ca România să declare război Ucrainei. Ce teritorii ar urma să fie anexate

Senatoarea Diana Șoșoacă, intrată în Parlament pe listele AUR, acum președintele formațiunii SOS, a depus un proiect de lege care ar putea duce la intrarea României în război cu Ucraina. Legea cuprinde revendicări teritoriale. Diana Șoșoacă este recunoscută pentru simpatiile sale pro-ruse.

Teritoriile care ar urma să fie anexate

Diana Șoșoacă a depus, la Senat, o propunere legislativă intitulată „Lege pentru modificarea Legii nr. 129/1997 pentru ratificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina”.

Mai exact, Diana Șoșoacă cere anexarea unor teritorii care au fost luate României interbelice de Rusia Sovietică și date statului ucrainean, respectiv Nordul Bucovinei, Herța, Bugeacul (Cahul, Bolgrad, Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor. Procesul ar putea fi posibil doar printr-o declarație de război din partea țării noastre împotriva Ucrainei.

La articolul 3 din proiectul de modificare a Legii 129/1997, Diana Șoșoacă scrie că „România anexează teritoriile istorice care i-au aparținut, respectiv Nordul Bucovinei, Herța, Bugeacul (Cahul, Bolgrad, Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor”. 

Legea prin care Diana Șoșoacă vrea ca România să declare război Ucrainei. Ce teritorii ar urma să fie anexate
Ucraina este în război cu Rusia din 24 februarie 2022.

Prin acest demers dorim să recuperăm identitatea culturală, tradițiile, obiceiurile și religia populației românești estimată la aproximativ 1 milion de români, inclusiv familii mixte. Argumentul că prin semnarea acestui tratat se realiza integrarea țării noastre în NATO este fals, întrucât polonezii au aderat la NATO înaintea noastră, în 1999, fara sa semneze vreun document de recunoaștere a Pactului Ribbentrop Molotov. Din păcate, frații noștri români din Ucraina nu au dreptul să învețe în limba maternă, existând riscul pierderii identității culturale”, și-a argumentat Diana Șoșoacă inițiativa legislativă.

Un alt motiv pentru care Diana Șoșoacă cere anexarea teritoriilor

Senatoarea Diana Șoșoacă face apel în expunerea de motive care însoțește proiectul legislative la „dreptul natural și legitim al unității naționale” și la faptul că reunificarea este necesară din mai multe considerente – pentru reparație istorică, socială, morală și economică, dar și pentru interesele geostrategice ale României, mai ales în contextele invocate de NATO și UE.

De aceea, senatoarea solicită „anexarea teritoriilor istorice ale României, respectiv Nordul Bucovinei, Herța, Buceagul (Cahul, Bolgrad și Ismail), Maramureșul istoric și Insula Șerpilor, teritorii românești furate de URSS și deținute abuziv de Ucraina”.

În expunerea de motive, Diana Șoșoacă mai spune că Ucraina ar trebui să cedeze aceste teritorii pentru ajutorul acordat de țara noastră Kievului în războiul cu Rusia. Ea susține că România finanțează Ucraina cu tehnică militară și armament prin intermediul NATO și a permis trecerea a aproximativ 3 milioane de refugiați de război.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...