VIDEO EXCLUSIV

Legea offshore: „La un moment dat te întrebi dacă te ia de prost. Lui Virgil Popescu i se mai spune și ‘ministrul săptămâna viitoare'”

Gabriela del Pupo 11.04.2022, 16:00
Legea offshore: „La un moment dat te întrebi dacă te ia de prost. Lui Virgil Popescu i se mai spune și ‘ministrul săptămâna viitoare'”

În timp ce alte țări fac eforturi pentru a găsi soluția acoperirii necesarului de gaz, în contextul în care se dorește independența față de aprovizionarea din Federația Rusă, România amână o lege esențială pentru economia țării. De aproape trei ani se urmărește stabilirea unui echilibru între taxele pe care țara noastră le-ar putea încasa de la investitori și profitul companiilor. După retragerea Exxon, compania Romgaz a preluat dreptul de exploatare din Marea Neagră, ceea ce înseamnă că profitul companiei din taxe și impozite ar reveni tot statului român.

„A început o nouă ‘săptămâna viitoare’ în care România așteaptă Legea Offshore”

Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, a făcut o solicitare către premierul Nicolae Ciucă și președintele PSD, Marcel Ciolacu prin care cere urgentarea proiectului de lege care ar asigura resurse interne de gaz. Legea este susținută și de partidele de coaliție dar amânarea de la o săptămână la alta stârnește semne de întrebare.

„A început o nouă “săptămâna viitoare” în care România așteaptă Legea Offshore. Oare vom vedea proiectul în Parlament săptămâna aceasta? De trei ani de zile, ministrul Virgil Popescu promite această lege și nu e în stare să o livreze. Mai nou și Marcel Ciolacu promite că o să avem o nouă lege în Parlament. Între timp, prețurile la energie cresc dramatic și sărăcesc populația României. Avem resurse naturale – concret mă refer la gazele naturale din Marea Neagră – dar Guvernul PSD-PNL nu e în stare să stabilească cadrul legal ca să le folosim pentru binele acestei țări. România este singurul producător de gaze naturale din Europa Centrală și de Est și cu toate astea nu scăpăm de dependența de Rusia. Soluția pentru criza energiei: investițiile masive în capacități noi de producție. Adică exact ce descurajează PNL-PSD-UDMR prin politicile lor inepte.” scrie Cătălin Drulă pe pagina sa de Facebook.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru impact.ro, vicepreședintele partidului Claudiu Năsui îl numește pe Virgil Popescu „ministrul săptămâna viitoare”.

„La un moment dat te întrebi dacă te ia de prost. Lui Virgil Popescu i se mai spune și „ministrul săptămâna viitoare”.(…) Asta e ca lăsatul de fumat, nu te lași de fumat de mâine, te lași de azi. Legea aceasta, nu văd nici un motiv pentru care nu o aveau deja. Adică nu mai promiteți, când o aveți puneți-o pe masă.” spune Claudiu Năsui.

PSD: „Vorbim de un procent de 64% pentru stat și de, respectiv, 36% pentru firme”

PSD transmite prin președintele partidului că își dorește realizarea acestui proiect legislativ cât de curând, însă toate detaliile ar trebui convenite în coaliție.

„Mai exact, vorbim de un procent de 64% pentru stat și de, respectiv, 36% pentru firme. După 4 ani de amânări și ezitări, mă bucur că am ajuns la o concluzie din care românii vor avea, la final, de câștigat. Știm că există companii interesate care ar putea demara rapid exploatarea, o șansă cu atât mai importantă în contextul în care România dorește să reducă dependența de gazele rusești. Cei de la ANRM susțin că în partea românească a Mării Negre există zăcăminte de gaze estimate la 200 de miliarde de metri cubi, în condițiile în care consumul național este de aproximativ 11 miliarde de metri cubi” a declarat Marcel Ciolacu pentru economedia.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe