Legea care ne poate aduce amenzi de 30.000 de lei a intrat în vigoare. Ce trebuie să facem când ducem gunoiul

Ana Anitoiu 08.01.2021, 15:23
Legea care ne poate aduce amenzi de 30.000 de lei a intrat în vigoare. Ce trebuie să facem când ducem gunoiul

Legea care ne poate aduce amenzi de până la 30.000 de lei a intrat în vigoare, de la 1 ianuarie. O nouă regulă trebuie să fie respectată de toată lumea, atunci când vine vorba despre dus gunoiul, deși, înainte de a fi promulgată noua obligație a tuturor cetățenilor și firmelor din țară, Consiliul Legislativ a atras atenția asupra unor nereguli.

Cine ar putea primi amenzi de 30.000 de lei, după noua lege

Astfel, după cum spune noua lege, intrată în vigoare încă din prima zi a acestui an, sunt pasibili de amenzi cetățenii și firmele care nu colectează separat, din gunoiul menajer, resturile biodegradabile, pentru ca acestea să poată fi transformate în îngrășământ. Prin urmare, a devenit obligatoriu să fie aruncate separat deșeurile biodegradabile, ce pot însemna: fructe și legume stricate, resturi alimentare precum cotoare de mere, coji de fructe ori legume și altele, dar și rumeguș ori cenușă, pentru persoanele care locuiesc la case.

Cetățenii care nu respectă această lege, ”Legea compostului”, pot primi amenzi cuprinse între 400 şi 800 de lei, în timp ce firmele riscă amenzi de până la 20.000 de lei. Pe de altă parte, pentru autorităţile responsabile, amenzile pot fi de la 5.000 până la 15.000 de lei, iar pentru nerespectarea normelor tehnice, amenzile pot ajunge chiar şi la 30.000 de lei. Personalul împuternicit din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu este cel care poate constata și sancționa nerespectarea acestei legi.

Legea care ne poate aduce amenzi de 30.000 de lei a intrat in vigoare. Ce trebuie sa facem cand ducem gunoiul
Pubele de diferite culori

Motivul pentru care noua lege este suspectă

Totuși, Legea compostului, ce a fost inițiată de parlamentari PSD, la începutul anului trecut, este suspectă, deoarece nu transpune directive europene, iar prevederile acesteia ar fi putut fi adoptate printr-o hotărâre de Guvern. ”Prezenta propunere legislativă nu constituie transpunerea unui document juridic european şi nici nu are ca finalitate crearea cadrului juridic necesar punerii directe în aplicare a unui regulament european”, a scris Consiliul Legislativ, în avizul său. În ciuda observațiilor, Parlamentul a insistat ca legea să fie adoptată, iar preşedintele a promulgat-o.

Sistemul de colectare separată a gunoiului biodegradabil ar trebui să fie implementat separat de către autorităţile administraţiei publice locale sau, în funcție de caz, de subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv de asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora. În plus, acestea ar trebui să extindă colectarea în acest fel din uşă în uşă, la orașe, dublată de implementarea unei scheme de tipul ”plăteşti pentru cât arunci”. Tot acestea trebuie să încurajeze compostarea individuală în mediul rural.

Unde se vor transforma deșeurile biodegradabile în compost

Concret, primăriile trebuie să pună la dispoziţia cetățenilor pubele speciale, iar firmele de salubrizare vor trebui să preia resturile biodegradabile pentru ca acestea să fie transformate, ulterior, în compost. Altfel,  există riscul ca gunoaiele să se amestece ulterior.

Transformarea lor se va face în instalații de compostare. Fiecare astfel de instalaţie trebuie să aibă un laborator acreditat sau să folosească un laborator extern autorizat de Asociaţia de Acreditare din România. Această asociație este un organism naţional acreditat în conformitate cu standardele ce sunt recunoscute la nivel internaţional.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...