Editorial Alin Buzărin

Legea „avertizorilor de integritate”, adică legea protecției turnătorilor

Alin Buzărin 14.07.2022, 17:59
Legea „avertizorilor de integritate”, adică legea protecției turnătorilor

De-acum încolo ciripitul, datul în primire, delațiunea și toate celelalte vor avea loc sub coviltirul unei legi. Se va turna legal, carevasăzică.

Legea avertizorilor de integritate

Cuvintele „avertizor de integritate” sună metalic, scrâșnit, inchizitorial. Ele dau o dimensiune legală uneia dintre cele mai josnice apucături umane. Pâra, delațiunea, turnătoria. Îmbrăcate în poleiala unei rostiri milenariste, acele acțiuni mizerabile și dezumanizante capătă niște accente post-moderniste care te fac să te gândești cât de ticăloasă a ajuns să fie lumea și cât de ușor le vine românilor să fie ticăloși. Mult mai ușor decât dacă li s-ar cere să fie morali, verticali, corecți cu cei din jur și cu ei înșiși.

Legea avertizorilor de integritate, adică legea protecției turnătorilor
CCR a stabilit drept constituțională legea avertizorilor de integritate

Doctrina USR despre ciripit

Foarte pe scurt, căci nu despre aspectele strict juridice ale proaspetei „Legi a avertizorilor de integritate” va fi vorba mai la vale, respectiva lege a fost găsită constituțională, adică a trecut pârleazul Curții Constituționale. Avuseseră de comentat ceva useriștii, în sensul că, în opinia lor, identitatea avertizorii de integritate, adică a turnătorilor, n-ar fi fost suficient protejată.

Cu alte cuvinte, în viziunea și în doctrina USR, actul de a da în gât pe cineva trebuie să fie perfect etanș, adiabatic, pentru ca nu cumva identitatea mizerabilului delator să fie developată vreodată. Să turnăm, așadar, dar să fim asigurați că nu vom suferi repercusiuni! CCR le-a răspuns useriștilor că „avertizorii” sunt suficient protejați de lege, așa că de-acum încolo turnătoria se va desfășura într-un cadru profund legal.

O activitate care ne face plăcere

Legea vine în întâmpinarea genei multora dintre noi, neîmpliniți sufletește dacă nu pârăsc, dacă nu toarnă, dacă nu trădează. Ni se va răspunde că sunt situații-limită, în care fărădelegea nu poate fi tăinuită, că totul se desfășoară în sensul apărării valorilor societății, siguranței și așa mai departe. Posibil să fie și așa, depinde până unde se întind, în viziunea fiecăruia dintre noi, limitele noțiunii de „integritate”.

Dacă un ciripitor mărunt, raportor de chestiuni mărunte, va trece drept „avertizor de integritate”, nu vom face altceva decât să încurajăm scoaterea la iveală a celor mai murdare componente morale ale multora dintre noi.

O comparație cu trecutul

Pe vremuri, avertizorii de integritate ai societății socialiste multilateral dezvoltate erau turnătorii la Securitate. Nu securiștii, plătiți de stat, pentru că aceia trebuiau să existe, mâncau o pâine ca ofițeri de Securitate, șoferi la Securitate, bucătărese la cantina Securității, femei de serviciu care dădeau cu mătura pe coridoarele sediului Securității. Aceia desfășurau, cu toții, o activitate corectă, chiar necesară.

Mizerabili în caracterul lor erau turnătorii. Adică niște „civili” care în așteptarea unor avantaje personale sau pur și simplu din voluptatea de a turna, de a face rău, dădeau cu subsemnatul și spuneau că vecinul a îngropat niște dolari în grădină, sau ascultă Europa Liberă sau vrea s-o taie în Occidentul putred și descompus. Acele năpârci morale, acele scursuri, acele accidente ale ființei umane, se întrupează astăzi în delicat-pretențioasa și globalizanta denumire de „avertizori de integritate”.

Urmăriți Impact.ro și pe
Alin Buzărin
Editorialist, un gazetar cu o vastă experianță în presa din România, Alin Buzărin semnează de două ori pe săptămână opinii și editoriale pentru Impact.ro. Cel mai probabil îl...