Lege controversată în Educația din România. „Pedeapsă” ciudată pentru profesorii agresivi

Badea Violeta 03.08.2022, 15:52
Lege controversată în Educația din România. „Pedeapsă” ciudată pentru profesorii agresivi

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a prezentat, de curând, noile legi ale educației. Printre numeroasele prevederi se numără și una care îi vizează pe profesorii cercetați pentru abateri disciplinare, inclusiv agresivitate fizică sau verbală. Află din rândurile următoare care este „pedeapsa” ciudată pe care o vor primi aceștia!

Ce se va întâmpla cu profesorii agresivi

Printre numeroasele prevederi controversate ale noilor legi ale Educaţiei prezentate de Sorin Cîmpeanu se numără şi una care-i privește pe profesorii agresori.

Conform prevederii propuse de ministru, aceștia vor avea dreptul să predea în continuare, fiind mutaţi la alte clase. Cei care vor face transferul vor fi directorii unităților de învățământ.

Cei de la USR au criticat vehement această lege, spunând că profesorii sau învăţătorii agresivi nu ar mai trebui lăsați să predea la nicio clasă pe timpul cercetării disciplinare.

„În situația în care comisia de cercetare disciplinară este sesizată pentru cercetarea abaterilor disciplinare prevăzute la art. 175 alin. (2) lit. a) și b), pentru respectarea interesului superior al elevului, dispune ca, pe perioada cercetării disciplinare, persoana cercetată să nu mai exercite activitate didactică care presupune contact direct cu elevul față de care s-a săvârșit presupusa abatere.

În baza propunerii comisiei de cercetare disciplinară, directorul unității de învățământ modifică temporar încadrarea cadrului didactic cercetat la alta clasă”, arată art 178 din noua lege a învăţământului preuniversitar.

Noua lege a educatiei propusa de Sorin Cimpeanu
Noua lege a educatiei propusa de Sorin Cimpeanu

Care sunt faptele la care se face referire

În art 17 sunt enumerate și faptele la care se face referire. Iată care sunt acestea:

„Reprezintă abateri disciplinare ale personalului didactic de predare (…) :

a) faptele de violenţă fizică, abuz emoțional;

b) orice activităţi care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a
antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor”.

În schimb, sancțiunile sunt enumerate la art 176. Iată care sunt acestea:

„a) avertisment;

b) diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1 – 6 luni;

c) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare sau pentru obţinerea gradelor didactice ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi control;

d) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.”

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...