Legătura prea puţin ştiută dintre Ion Iliescu şi ziua de 1 decembrie. Ce s-a întâmplat în urmă cu 31 de ani

Nicu Stan 01.12.2021, 08:04
Legătura prea puţin ştiută dintre Ion Iliescu şi ziua de 1 decembrie. Ce s-a întâmplat în urmă cu 31 de ani

Legătura prea puţin ştiută dintre Ion Iliescu şi ziua de 1 decembrie. Abia acum s-a aflat ce s-a întâmplat în urmă cu 31 de ani. Ziua națională a României se sărbătorește în fiecare an pe data de 1 decembrie. Ziua a fost aleasă pe 21 iulie 1990 de fostul președinte Ion Iliescu. Până în Revoluția de la 1989, sărbătoarea se ținea în alte zile din an, având alte conotații.

Legătura neștiută dintre Ion Iliescu şi ziua de 1 decembrie. Totul s-a întâmplat acum 31 de ani

Românii sărbătoreau Ziua națională a României între anii 1866-1947 pe 10 mai, apoi, între anii 1948-1989, pe 23 august.

După 1989, conform legii nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, data de 1 decembrie a fost stabilită ca zi națională și sărbătoare publică în România.

Legatura dintre Ion Iliescu si Ziua Nationala a Romaniei
Legatura dintre Ion Iliescu si Ziua Nationala a Romaniei

Ce zi vroia să fie aleasă opoziția anticomunistă pentru sărbătorirea Zilei Naționale

Prevederea a fost reluată de Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2. De asemenea, opoziția anticomunistă din România a pledat în 1990 pentru adoptarea zilei de 22 decembrie ca zi de sărbătoare națională, fapt consemnat în stenogramele dezbaterilor parlamentare de la acea vreme.

Alegerea zilei de 1 decembrie, chiar dacă nu explicit, a făcut trimitere la unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în 1918, respectiv a Proclamației de la Alba Iulia, care s-a întâmplat la 1 decembrie 1918.

Ziua de 1 decembrie, un afront adus maghiarilor

Alegerea zilei de 1 decembrie ca sărbătoare națională a României de către Ion Iliescu a fost văzută drept un afront adus maghiarilor din România, pentru care ziua de 1 decembrie a însemnat o pierdere politică.

Prima zi națională sărbătorită de 1 decembrie și ale cărei festivități centrale s-au desfășurat în 1990 la Alba Iulia, rămâne în istorie ca una de polarizare politică, discursul lui Corneliu Coposu, liderul de la acel moment a obiectivei anticomuniste, fiind întrerupt în mai multe rânduri de huiduielile celor prezenți.

Cum l-a liniștit Ion Iliescu pe Petre Roman

De asemenea, Petre Roman, primul prim-ministru de după Revoluție, s-a arătat încântat de întreruperea repetată a discursului liderului opoziției, ceea ce l-a făcut pe președintele Ion Iliescu să-i facă un semn cu mâna ca să înceteze. Totul a fost filmat și difuzat pe larg de mass media de la acea vreme.

Neagu Djuvara, istoric, a spus într-un interviu acordat TVR în anul 2011 că alegerea zilei de 1 decembrie de către Ion Iliescu a fost una conjuncturală, amintind că la 1 decembrie 1918 a avut loc doar unirea Transilvaniei și a Banatului cu România, în timp ce celelalte provincii istorice, respectiv Basarabia și Bucovina, au fost unite la alte date.

Urmăriți Impact.ro și pe