Legătura neştiută dintre Bill Gates şi cele mai mari companii din România. Aşa îi aduc bani frumoşi românii

Nicu Stan 25.11.2021, 16:12
Legătura neştiută dintre Bill Gates şi cele mai mari companii din România. Aşa îi aduc bani frumoşi românii

S-a aflat care este legătura neştiută dintre Bill Gates şi cele mai mari companii din România. Miliardarul face bani frumoși în România după ce a investit milioane de dolari. Ce profit a făcut Bill Gates în România?

Bill Gates, legături cu cele mai importante companii din țara noastră. Miliardarul a făcut bani frumoşi în România

Bill Gates, prin intermediul fundaţiei caritabile Bill & Melinda Gates, avea în 2020 o investiţie de aproape 3,6 milioane de dolari la Fondul Proprietatea (FP), companie listată dual la Bursa de Valori București şi la Bursa din Londra, potrivit celui mai recent raport publicat recent de organizaţie.

În comparaţie, în anul 2019, fundaţia lui Bill Gates avea investiţii de 8,7 milioane de dolari în certificate de depozite globale (GDR-uri) ale Fondului Proprietatea, cu alte cuvinte investiţia era în GDR-uri la Bursa de la Londra. În acest fel, participaţiile au scăzut cu 58,6% de la un an la altul.

Bill Gates si presedintele Traian Basescu. Miliardarul a vizitat Romania cu mai multi ani in urma
Bill Gates si presedintele Traian Basescu. Miliardarul a vizitat Romania cu mai multi ani in urma

La ce companii românești are Bill Hates expunere indirectă

Prin investiţia la Fondul Proprietatea, fundaţia cu active de circa 50 de miliarde de dolari are expunere indirectă la companii importante pentru România, cum sunt Hidro­electrica şi Petrom, companii unde Fondul este acţionar direct.

De asemenea, la finalul anului 2017, plasamentul la FP ajungea la 27 de milioane de dolari, sau 2,4 milioane de GDR-uri, astfel rezultând că Bill Gates a vândut între timp din deţineri.

Bill Gates a investit bani la acționarul majoritar al eMag

Conform datelor FP, un GDR de la Londra înseamnă 50 de acţiuni pe BVB, lucru care se poate observa şi în preţul de tranzacţionare de 17,1 dolari pe GDR la finele lui 2020 şi aproximativ 1,4 lei pe o acţiune FP.

În plus, fundaţia lui Bill Gates a investit 34,6 milioane de dolari la Naspers, care este acţionarul majoritar al eMAG, şi 8 milioane de dolari la Prosus, grupul care reuneşte operaţiunile de e-commerce ale Naspers, ceea ce se traduce prin expunere la eMAG, PayU, OLX, Fashion Days şi Autovit.

Acțiunile Naspers și Prosus au scăzut

Astfel, fondatorul Microsoft deţinea în 2019 o participaţie de 19,5 milioane de dolari la Naspers şi de 4,5 milioane de dolari la Prosus, iar investiţiile au crescut cu 77,4% anul trecut, potrivit ZF.

Acţiunile Naspers, care sunt listate pe bursa din Johannesburg, au scăzut anul acesta cu 15%, perioadă în care acţiunile Prosus, prezente pe bursa olandeză, au înregistrat aproape acelali declin. În 2020, acţiunile Prosus au crescut cu 32%.

Bill Gates, cel de-al patrulea cel mai bogat om la nivel mondial

În schimb, acţiunile FP s-au apreciat în acest an cu 25% pe Bursa de Valori Bucureşti, având un rulaj de circa 844 de milioane de lei. Societatea afişează o valoare de piaţă de 11,6 miliarde de lei, conform datelor BVB.

Bill Gates este al patrulea cel mai bogat om la nivel mondial, după Bernard Arnault-CEO Louis Vuitton, fondatorul Amazon Jeff Bezos şi şeful Tesla Elon Musk, cu o avere netă de 138 de miliarde de dolari.

Urmăriți Impact.ro și pe