Legătura ciudată dintre aur și vin: nu te-ai fi așteptat la acest beneficiu pentru băutura preferată a românilor

Gabriel Peneș 01.06.2023, 17:15
Legătura ciudată dintre aur și vin: nu te-ai fi așteptat la acest beneficiu pentru băutura preferată a românilor

Între aur și vin nu pare să fie nicio legătură, la prima vedere. Băutura preferată a românilor, cu excepția mai lejerei beri, este produsul strugurilor, iar metalul prețios nu are niciun amestec în procesul de fabricație. Cu toate acestea, situația ar putea să se schimbe, dacă producătorii de vin vor aplica cele mai recente studii ale specialiștilor.

Legătura ciudată dintre aur și vin

Când spui „aur”, te gândești eventual la bogăție, iar când spui „vin”, te gândești cel mult la sărbătorirea acelei bogății, aceasta fiind, aparent, singura legătură posibilă dintre metalul prețios și lichidul înmiresmat. Dar dacă poate exista o conexiune directă și surprinzătoare între ele?

Studii recente au arătat că nanoparticulele de aur creează o „suprafață inteligentă” ce poate capta și elimina compușii sulfuroși din vinuri, îmbunătățindu-le aroma. Dacă îți faci probleme legate de costul sporit al unei asemenea sticle cu vin, nu trebuie să te îngrijorezi: mărirea nu ar fi semnificativă, pentru că particulele respective pot fi înlăturate și folosite în mod repetat.

Producătorii de vin din sudul Australiei încă sărbătoresc faptul că un Cabernet Sauvignon cu preț mediu a învins într-o mare competiție internațională mii de alte vinuri mult mai bine cotate anterior.

Un asemenea succes se datorează parțial și faptului că Australia a investit masiv în viticultura științifică, dezvoltând metode de producere a vinului care să lupte cu bolile viței de vie și cu lipsa de apă din regiune.

Institutul Australian de Cercetare a Vinului de la Universitatea Flinders a abordat sarcina de înlăturare a impurităților nedorite, în special a compușilor de sulf. Progresele înregistrate în această privință au fost anunțate în npj Science of Food.

Legătura ciudată dintre aur și vin: nu te-ai fi așteptat la acest beneficiu pentru băutura preferată a românilor
Nanoparticulele de aur pot ajuta atât vinurile albe, cât și pe cele roșii, să scape de hidrogenul sulfurat, îmbunătățindu-le aroma

Nu te-ai fi așteptat la acest beneficiu pentru băutura preferată a românilor

Dr Agnieszka Mierczynska-Vasilev și colegii săi au acoperit suprafețele de lichid cu plasme polimerice și le-au blocat cu particule de aur cu o mărime de doar 68 de nanometri. În ciuda statutului aurului de metal nereactiv, particulele s-au legat strâns de o varietate de compuși sulfuroși, inclusiv hidrogenul sulfurat (gazul ouălor stricate) și alte molecule mai complexe, precum metanetiol.

„Un beneficiu major al noii abordări este că este ușor de înlăturat și de refolosit. În esență, este un proces cu un singur pas, unde „suprafața inteligentă” este adăugată direct în vin, apoi înlăturată după o anumită perioadă de timp”, a spus Mierczynska-Vasilev, într-o declarație pentru news.flinders. edu.au.

Autorii studiului văd un mare potențial în folosirea acestor nanoparticule și pentru împachetarea materialelor, precum și pentru dispozitivele de filtrare.

Sulful este un element important, dar există un motiv pentru care cultura occidentală îl asociază cu iadul și diavolul – mirosul este deosebit de neplăcut. Cantități mici de sulf pot ruina un produs alimentar, cu atât mai mult unul atât de fin și de nuanțat ca vinul, iar producătorii de vin cheltuiesc sume mari pentru a-l înlătura cât de mult pot.

Problema este complicată de faptul că anumiți compuși sulfuroși volatili contribuie la caracteristicile fructate ale vinurilor care sunt, adesea, dorite de clienți.

În mai multe teste, nanosuprafața auriferă a dislocat aceeași cantitate de sulfat de hidrogen atât în vinurile roșii, cât și în cele albe, dar nu au afectat compușii sulfuroși dezirabili pentru gust.

Aurul a fost ales pentru acest proces, datorită ușurinței cu care poate fi controlat la mărimi foarte mici, nanometrice și fiijnd cunoscut pentru legăturile ce le creează cu hidrogenul sulfurat. Suprafața mare la volum de nanoparticule, înseamnă că o cantitate mică poate „prinde” foarte mulți compuși de sulf. Prin urmare, costurile cu aurul sunt chiar mici, pe lângă beneficiile aduse de utilizarea și refolosirea respectivelor nanoparticule de aur.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....