Prima reacție a lui Daniel Horodniceanu după ce a umilit doi polițiști în trafic. Cum se apără fostul șef DIICOT

Beatrice Dumitru, Badea Violeta 08.05.2023, 09:24
Prima reacție a lui Daniel Horodniceanu după ce a umilit doi polițiști în trafic. Cum se apără fostul șef DIICOT

Daniel Horodniceanu, fost procuror şef al DIICOT, a fost filmat în urmă cu câteva zile, când a fost oprit în trafic. Acesta a încercat să-i sperie pe polițiști cu funcția sa. Imaginile cu dialogul dintre el și oamenii legii au fost făcute publice. Ce le-a reproșat Daniel Horodniceanu acestora și cum i-a certat.

Ce a declarat Daniel Horodniceanu după apariţia imaginilor în care ameninţă poliţiştii

UPDATE luni, 8 mai, ora 09:20. Daniel Horodniceanu rupe tăcerea după apariția imaginilor în care ameninţă poliţiştii. „Am remarcat că în cursul zilei de astăzi a apărut în presă o înregistrare cu oprirea mea în trafic de un echipaj de poliţie pentru o presupusă contravenţie rutieră.

La prima vedere, pentru un personaj neutru, avem de a face cu un poliţist la datorie, care rezistă presiunilor încercate de un procuror, oprit în trafic în mod corect.

În realitate, lucrurile stau în alt mod: am fost oprit în trafic la ora 1:30, noaptea, de un echipaj al poliţiei rurale, fără a încălca vreo normă rutieră.

Am asistat la o scenetă bine pusă la punct de doi poliţişti care mă cunoşteau. Astăzi am aflat că această scenetă a fost şi filmată, probabil cu un dispozitiv de înregistrare ascuns, nu cu body-cam. Imaginile sunt, însă prelucrate, filmul având şi alte pasaje, tăiate însă”, a precizat Daniel Horodniceanu pentru G4Media.

De asemenea, fostul procuror şef al DIICOT este de părere că oamenii legii au pretins că nu îl cunoşteau doar pentru a-l provoca. „Realizez că m-am aflat într-o situaţie provocată, dar ce este regretabil şi îmi reproşez acest lucru, este că nu am rezistat provocării şi, pe acest fond emoţional, probabil şi combinat cu unele probleme personale, am reacţionat în acest mod, care nu mă caracterizează.

Dacă s-ar trece dincolo de reacţia mea, pe care, fie ea şi provocată, o regret sincer, subiectul conţine şi tema mai largă a faptului că poliţiştii pot opri fără niciun motiv şoferii în trafic pretinzând încălcări ale legii a căror falsitate este imposibil de probat pentru şofer.

Dincolo de calitatea mea de magistrat, dacă în film ar fi fost un om revoltat de oprirea în trafic fără motiv, filmul evenimentelor ar fi generat altfel de emoţii publice”, a conchis Daniel Horodniceanu.

 

– Știre inițială –

Daniel Horodniceanu a fost oprit în trafic, în urmă cu câteva zile, de un echipaj de la Poliția Rutieră într-un sat din județul Iași și a fost atenționat că depășise fără să semnalizeze corespunzător. Nervos, acestea le-a reproșat polițiștilor că au „tupeul de a opri un procuror care a condus structura de crimă organizată”.

Fostul șef DIICOT , actualmente vicepreședinte al Consiliului Superior al Magistraturii, a fost filmat cu un bodycam aflat pe uniforma unui polițist și a fost surpins când încerca să-i intimideze pe agenți cu funcția sa. Mai mult, când  i s-au cerut documentele le-a reproșat acestora faptul că nu l-au recunoscut și i-a amenințat că va vorbi cu șeful lor, potrivit clipului publicat de jurnalist.ro.

De ce m-aţi oprit? Nu am voie vă să vă depăşesc sau ce? Sunt procuror şef Horodniceanu de la Crimă Organizată. Nu mă cunoaşteţi? De ce nu mă cunoaşteţi oare? (…) Nu ştiţi cu cine vorbiţi. (…) Eu sunt procuror de 25 de ani. M-aţi oprit pentru că am avut tupeul să vă depăşesc (…). Nu văd cum aţi putea avea tupeul ăsta cu un procuror care a condus structura de Crimă Organizată a ţării ăsteia. Are foarte mare importanţă. Nu se poate aşa ceva”, au fost câteva dintre comentariile fostului şef al DIICOT.

„Eu sunt în măsură să fac orice”

Daniel Horodniceanu le-a mai spus acestora că salariile polițiștilor au fost majorate datorită unei discuții pe care el a avut-o cu un politician în 2016.

„Eu sunt în măsură să fac orice. Din cauza mea, dumneavoastră aveţi undeva un 15% la salariu, în favoarea dumneavoastră adică. Eu am vorbit cu ministrul Oprea în 2016 şi dumneavoastră aţi luat 15%„, le-a mai reproșat Daniel Horodniceanu polițiștilor.

Daniel Horodniceanu a fost procuror şef al DIICOT în perioada 2015-2018 şi candidat la mai multe funcţii de conducere din sistemul judiciar. Magistratul a condus şi DIICOT Iaşi, funcţie din care a fost ales membru al noului Consiliu Superior al Magistraturii. În prezent el este şi vicepreşedinte al instituţiei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...