Lacul din România care a devenit roz. Turiştii nu îşi pot lua ochii de la el, imaginile sunt superbe

Ioana Bucur 27.06.2022, 13:50
Lacul din România care a devenit roz. Turiştii nu îşi pot lua ochii de la el, imaginile sunt superbe

Un loc deja celebru la noi în țară tocmai a revenit în atenția turiștilor datorită unui fenomen neobișnuit, dar cu totul spectaculos. Acesta este lacul din România care a devenit roz. Primii care au observat schimbarea au fost localnicii. Acum, turiștii se grăbesc să se bucure de spectacolul naturii, cât va mai dura. Specialiștii au analizat apa și au oferit și primele explicații.

Specialiștii explică de ce a devenit roz celebrul lac din România

Surpriză uriașă pentru localnici, dar și pentru turiștii care sunt obișnuiți să meargă an de an la Techirghiol, pentru a beneficia de efectele terapeutice ale nămolului celebrului lac. De câteva zile, natura le oferă un adevărat spectacol, o priveliște ce pare a fi o imagine prelucrată într-un program de editare foto, nu realitate.

Unele porțiuni ale lacului Techirghiol au devenit roz. Fenomenul neobișnuit a fost analizat de specialiști. Aceștia susțin că modificările sunt temporare și se datorează unei alge care se regăsește în Africa și în America. Biologii au declarat că lacul ar putea să rămână doar pe tot restul verii astfel.

Lacul din România care a devenit roz. Turiştii nu îşi pot lua ochii de la el, imaginile sunt superbe

„Nu este toxică”

Pentru a supraviețui, specia de alge ce a făcut lacul roz are nevoie de un grad crescut de salinitate și căldură. Planta marină ar trebui să dispară după ce mercurul va scădea în termometre și vor începe ploile.

„Nu este o algă toxică; este o algă primitivă, este o algă halofilă, adică rezistentă la conținut de salinitate; extremofilă – situații extreme pentru biologia acestei alge. Se selectează în condițiile în care salinitatea se concentrează, apa se concentreaza în săruri, temperatura foarte ridicată și se acumulează o cantitate mare de nutrienți.

Aceste alge sunt primitive și în consecință lasă hidrogen sulfurat să rămână în natură. Acest hidrogen sulfurat este terapeutic, fiindcă tot ce înseamnă metil sulfonil metanic, adică substanțele care au rol antiinflamator pentru noi ce ne scăldăm în Lacul Techirghiol vin din acest hidrogen sulfurat care mai departe este preluat de alte alge și bacterii și transformat, dus mai departe, prin ciclul de metanificare în aceste substanțe terapeutice”, a explicat Adrian Bâlbă, biolog, potrivit Digi 24.

Înainte de a fi Techirghiol, celebrul lac din România purta numele de Tekfur Golu (Lacul vărgat) şi chiar Tekfur Koy (Satul vărgat). Termenul de vărgat vine de la culorile aparte pe care le are.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...