La școală, ca la festival. Ministrul Cîmpeanu, despre toaletele din curtea instituțiilor de învățământ: „Este o problemă exagerată

Andrei Dumitrescu 02.09.2022, 12:50
La școală, ca la festival. Ministrul Cîmpeanu, despre toaletele din curtea instituțiilor de învățământ: „Este o problemă exagerată

Problema școlilor cu toaletă în curte este o problemă exagerată, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu doar câteva zile înaintea începerii noului an școlar.

Ministrul a mai dat vina și pe autoritățile locale, spunând că nu ministerul pe care îl conduce construiește efectiv toaletele, ci doar le finanțează.

„(…)este o problemă exagerată, pentru că de multe ori legăm digitalizarea și calitatea educației de toaletă. Toaleta, chiar dacă este în curte, ea poate să fie conformă. Cu toții am fost la festivaluri, cu toții mergem la plajă și sunt toalete conforme. Nu iau apărarea autorităților locale.

În vârf de munte, o școală cu 4 elevi care trebuie să aibă acces la educație, în vârf de munte, nici Elveția, nici Statele Unite, nici Japonia n-au inventat rețeaua de canalizare în vârf de munte. Acolo sunt acele școli cu 4 copii. Acolo e greu de rezolvat. Acolo toaleta va trebui să fie conformă, dar în exteriorul școlii”, a declarat ministrul educației, joi seara, la Digi24.

Cine este responsabil de problema toaletelor

Sorin Cîmpeanu mai spune, potrivit sursei citate, că problemele din școli cad în sarcina primăriilor și a ministerului Dezvoltării.

„Cu regret vă spun că Ministerul Educației nu are în subordine autoritățile locale. Nu le poate rezolva Ministerul Educației singur. Noi finanțăm. Nu poate încheia contract pentru toaletă Ministerul Educației, Primăria încheie contract, deci împreună cu primăriile și cu Ministerul Dezvoltării” putem rezolva problema, spune Sorin Cîmpeanu.

Cand incepe scoala dupa vacanta de Paste 2022

El a mai adăugat că ministerul nu poate rezolva „sărăcia din România”, dar își propune să reducă abandonul școlar, prin accesul tuturor copiilor la o școală de calitate, fiind totodată un obiectiv asumat în proiectul „România educată”.

500 de școli cu toalete „neconforme”

Cu doar cîteva zile înaintea începerii anului școlar, în România mai există 500 de școli, fiecare cu „câteva zeci de elevi” – potrivit declarației ministrului Educației – care au toalete în curte.

„Este o marotă acest subiect. Dacă, în urmă cu doi-trei ani, aveam peste 2.000 de şcoli cu grupuri sanitare neconforme, vă aduc la cunoştinţă că anul trecut era 499 de şcoli cu grupuri sanitare neconforme”, declara Sorin Cîmpeanu, pe 25 august.

Dacă banii alocați de minister vor fi cheltuiți de către autoritățile locale, în țară vor mai exista, până la finalul anului, doar 100 de școli cu toalete neconforme.

„La finalul acestui an, dacă vor fi utilizaţi banii pe care Ministerul Educaţiei i-a alocat pentru asigurarea conformităţii grupurilor sanitare, vor rămâne 100 de şcoli. Aceste şcoli sunt şcoli care au câteva zeci de elevi care au o viabilitate pusă serios sub semnul întrebării şi sunt de fapt structuri arondate”, declara Sorin Cîmpeanu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Andrei Dumitrescu
Am absolvit facultatea de Științe Politice. Mi-am inceput cariera ca redactor, după care am devenit coordonator la mai multe site-uri de știri, printre care și EVZ.ro. Am fost editor pe...