La ce vârstă devii adult, de fapt. Oamenii de știință au găsit răspunsul, nu e la 18 ani

Iancu Andreea 28.11.2021, 15:33
La ce vârstă devii adult, de fapt. Oamenii de știință au găsit răspunsul, nu e la 18 ani

Oamenii de știință au reușit să identifice ce se întâmplă în creierul uman și care este, de fapt, vârsta la care devii adult. Chiar dacă mulți consideră că vârsta de 18 ani este cea care definește adultul, în realitate lucrurile stau complet diferit. Oamenii nu devin complet adulți până la o vârstă care nu este nicidecum cea a majoratului, așa cum s-a crezut până acum. Cel puțin asta susțin oamenii de știință care au studiat intens creierul uman.

Care este vârsta la care devii, de fapt, adult

Potrivit multor legi, sunt considerați adulte persoanele care au împlinit deja vârsta de 18 ani. Pe de altă parte, în Statele Unite ale Americii, vârsta de la care consumul de alcool este permis este cea de 21 de ani, însă dreptul de a vota și de a lua propriile decizii sunt valabile de la 18 ani. Cercetătorii s-au întrebat care este, de fapt, vârsta la care devii adult, inclusiv din punct de vedere al dezvoltării. Astfel, studiile asupra creierului și sistemului nervos au dezvăluit noi informații.

Conform cercetărilor, vârsta la care devii adult poate fi diferită în funcție de fiecare individ. Astfel, studiile realizate de oamenii de știință în ultimii ani sugerează că persoanele de 18 ani continuă să treacă prin mai multe schimbări la nivelul creierului, care ar putea afecta comportamentul și îi pot duce chiar la tulburări ale sănătății mintale. Oamenii de știință sunt de părere că procesul care ne ajută să trecem de la stadiul de copil la cel de om matur este unul care prezintă nuanțe și se desfășoară până spre vârsta de 30 de ani.

Ceea ce spunem cu adevărat este că a avea o definiție a momentului când treci de la copilărie la maturitate pare din ce în ce mai absurd. Este o tranziție mult mai nuanțată care are loc pe parcursul a trei decenii, a afirmat profesorul Peter Jones, de la Universitatea Cambridge, potrivit bbc.com.

Care este vârsta la care devii, de fapt, adult
Care este vârsta la care devii, de fapt, adult

„Nu există o copilărie și apoi o maturitate”

Chiar dacă împlinirea vârstei majoratului îți permite să votezi, să cumperi alcool, să obții un credit ipotecar și, de asemenea, să ai responsabilitățile unui adult, răspunzând totodată pe deplin în fața legii, în realitate, conform cercetătorilor, ești adult abia spre 30 de ani. Cu toate acestea, profesorul Jones consideră că aceste reguli, care permit tinerilor de 18 ani să aibă drepturi depline de adulți, sunt făcute pentru a organiza societate.

Bănuiesc că sisteme precum sistemul de învățământ, sistemul de sănătate și sistemul juridic îl fac convenabil pentru ei înșiși, având definiții. Cred că sistemul se adaptează la ceea ce se ascunde la vedere, că oamenilor nu le place ideea ca o omidă să se transforme într-un fluture. Nu există o copilărie și apoi o maturitate. Oamenii sunt pe o cale, sunt pe o traiectorie, a explicat omul de știință.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...