La ce vaccin Covid ar putea renunța România. Valeriu Gheorghiță, anunț de ultimă oră

Cătălina Burghelea 23.11.2021, 13:28
La ce vaccin Covid ar putea renunța România. Valeriu Gheorghiță, anunț de ultimă oră

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare Valeriu Gheorghiță a dezvăluit la ce vaccin Covid ar putea renunța România, începând din luna ianuarie. Anunț major pentru românii care plănuiau să se imunizeze cu acest ser.

România renunță la Astra Zeneca

Președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), medicul militar Valeriu Gheorghiță, a anunțat că, începând din luna ianuarie 2022, țara noastră ar putea renunța la utilizarea unui anumit vaccin. Celebrul doctor a explicat motivele care au stat la baza acestei decizii majore.

Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul

Medicul Valeriu Gheorghiță a precizat că se ia în calcul renunțarea la vaccinul produs de Astra Zeneca. Coordonatorul campaniei de imunizare în România a spus că propunerea privind renunțarea la serul Astra Zeneca a fost trimisă Ministerului Sănătății.

”În cadrul ședinței CNCAV de săptămâna precedentă în unanimitate s-a luat decizia de a propune Ministerului Sănătății să renunțăm la vaccinul Astra Zeneca din ianuarie 2022”, a zis președintele CNCAV.

Care sunt cauzele

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, solicitarea se bazează pe lipsa de interes din partea populației de a se vaccina cu Astra Zeneca și pe problemele privind managementul vaccinului.

”Flacoanele sunt cu 10 doze, iar procentul de doze (care sunt sacrificate) este foarte mare”, a explicat dr. Gheorghiță.

De la începutul campaniei de vaccinare în România, 852.031 de doze de vaccin Astra Zeneca au fost folosite.

Elevii din Romania, vaccinati in scoli. De cand ar putea fi copiii imunizati in institutiile de invatamant

Precizări-cheie despre imunizarea copiilor

Tot marți, 23 noiembrie, șeful CNCAV, Valeriu Gheorghiţă, a mărturisit că, cel mai probabil, pe data de 26 noiembrie, Agenţia Europeană a Medicamentului va autoriza vaccinul de la compania Biontech-Pfizer, pentru a fi administrat copiilor cu vârste 5-11 ani. Pentru imunizarea acestora, au fost identificate circa 45 de cabinete de vaccinare în unităţile sanitare şi alte 135 în centrele unde se foloseşte vaccin Pfizer.

„Situaţia preliminară legată de numărul de cabinete de vaccinare adresate copiilor cu grupa de vârstă 5-11 ani: sunt identificate circa 45 de cabinete în unităţile sanitare şi alte 135 de cabinete de vaccinare în centrele unde, în momentul de faţă, se foloseşte vaccin de la compania BioNTech/Pfizer. Aceste situaţii vor fi în dinamică şi pe măsură ce vom avea o finalizare a numărului de cabinete, o vom comunica”, a declarat medicul, la o conferinţă de presă a Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva noului coronavirus.

Președintele CNCAV este încrezător că va fi autorizat vaccinul de la Pfizer

Acesta a precizat că există confirmarea că Agenţia Europeană a Medicamentului va face recomandarea de autorizare pe 25 noiembrie şi, probabil, pe 26 noiembrie, va autoriza vaccinul de la Pfizer.

„După cum am anunţat, cred că la jumătatea lunii decembrie şi vaccinul de la compania Moderna va primi recomandarea de autorizare pentru grupa de vârstă 6-11 ani. Dozajul pentru această grupă de vârstă 5-11 ani este de 10 micrograme, cu o schemă de administrare a două doze la interval de 21 de zile”, a explicat Gheorghiţă.

Ce se va menționa la fiecare centru de vaccinare

În platforma naţională de programare, la fiecare centru de imunizare se va menţiona dacă se pot administra şi vaccinuri pentru grupa de vârstă 5-11 ani.

„Probabil că vom asocia către fiecare centru, pe hartă, un icon care să identifice această posibilitate, de administrare la copii, şi, de asemenea, centrul în sine va fi redenumit astfel încât pentru populaţie să fie uşor de identificat şi de efectuat programarea”, a afirmat doctorul Valeriu Gheorghiţă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...