La ce temperatură se spală, de fapt, lenjeriile de pat. Cei mai mulţi dintre români procedează greşit

Andra Daoud 03.12.2021, 13:55
La ce temperatură se spală, de fapt, lenjeriile de pat. Cei mai mulţi dintre români procedează greşit

Lenjeriile de pat sunt unele dintre articolele din casă care acumulează cei mai mulți microbi. Din acest motiv, trebuie spălate corespunzător, pentru a ne asigura că scăpăm de microorganismele care pot provoca o serie de afecțiuni ale sistemului respirator, dar și ale pielii. Care este temperatura corectă la care se spală lenjeriile de pat și cum ne asigurăm că le curățăm în profunzime.

La ce temperatură se spală lenjeria de pat

Atunci când facem curățenie, trebuie să acordăm o atenție deosebită obiectelor și țesăturilor care vin în contact direct cu pielea noastră. Lenjeriile de pat și prosoapele sunt cel mai bun exemplu în acest sens și pentru că le folosim în fiecare zi și în fiecare noapte, trebuie să acordăm o atenție deosebită igienei lor. Dacă nu sunt spălate corespunzător, acarienii și microorganismele pot rămâne în țesătură, iar data viitoare când le vom folosi, vor avea un aspect și un miros îmbâcsit.

O curățenie generală implică și schimbarea așternuturilor de pat, aspiratul saltelei și ștersul prafului în dormitor. Atunci când punem la spălat așternuturile murdare, trebuie să ținem cont de temperatura pe care o setăm la mașina de spălat. În funcție de material, lenjeriile de pat pot avea anumite recomandări de temperaturi maxime la care se spală, pentru a nu se deteriora țesătura.

Cel mai comun material din care sunt confecționate așternuturile de pat este bumbacul. Acesta suportă cea mai înaltă temperatură de spălare și, pentru a ne asigura că scăpăm de microbi, este recomandat să spălăm lenjeriile de pat din bumbac la 60 de grade.

La ce temperatură se spală, de fapt, lenjeriile de pat. Cei mai mulţi dintre români procedează greşit
La ce temperatură se spală, de fapt, lenjeriile de pat. Cei mai mulţi dintre români procedează greşit

Lenjeriile din in și mătase necesită temperaturi mai scăzute

Așternuturile de pat care sunt confecționate din alte materiale vor necesita temperaturi de spălare adaptate, pentru a nu strica țesătura. Astfel că, o lenjerie de pat din in se va spăla la maximum 40 de grade, în timp ce una din mătase nu suportă temperaturi mai ridicate de 30 de grade. Ce este de făcut în acest caz, pentru a ne asigura că lenjeria se curăță corespunzător?

Putem alege un ciclu de spălare mai lung, dar pentru a fi siguri că am scăpat de microorganisme, cea mai eficientă metodă este să călcăm lenjeria de pat, după ce aceasta s-a uscat. Atenție la materiatele delicate precum mătasea, pentru că dacă este setat la o temperatură prea ridicată, fierul de călcat poate arde țesătura.

Și felul în care uscăm lenjeriile de pat poate favoriza formarea microorganismelor. Acestea trebuie uscate la aer, pe cât posibil, nu în spații închise și în niciun caz pe calorifer. În caz contrar, pot căpăta un miros greu, îmbâcsit, și pot deveni un mediu propice pentru dezvoltarea microbilor.

Urmăriți Impact.ro și pe