La ce temperatură se prepară carnea de porc. Greșeala uriașă pe care o fac toate gospodinele

Emanuela Pană 19.09.2022, 16:45
La ce temperatură se prepară carnea de porc. Greșeala uriașă pe care o fac toate gospodinele

La ce temperatură se prepară carnea de porc în cuptorul electric pentru a obține cea mai fragedă friptură. Carnea de porc se numără printre cele mai populare tipuri de carne de pe planetă, fiind cea mai consumată în România, înaintea cărnii de pasăre şi de vită. Carnea de porc are un conținut bogat în proteine, dar este o carne „grea“, cu metabolizare lentă. Prin urmare, se recomandă consumul moderat de carne de porc. Află în continuare la ce temperatură trebuie coaptă pentru a ieși cât mai bună, afli în continuare.

La ce temperatură se prepară carnea de porc în cuptorul electric pentru a obține cea mai fragedă friptură

Carnea este un aliment care nu lipsește de pe mese, aproximativ 70% dintre români obișnuind să cumpere carne proaspătă. Potrivit unui studiu realizat de compania de cercetări de piață Nielsen, peste 90% dintre români consumă cel puțin o data pe săpămână carne, iar 49% dintre ei includ carnea în meniul zilnic.

Majoritatea tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani preferă carnea de pui, în vreme ce 72% dintre repondenții cu vârsta între 45 și 59 de ani mănâncă mai mult carne de porc. Carnea de porc este o sursă complexă de proteine, o porție de carne de 100 de grame oferind aproximativ jumătate din necesarul zilnic al unei persoane adulte.

Carnea de porc, un aliment necurat?

Carnea de porc este cea mai consumată carne din lume – aproximativ o treime din întregul volum de carne consumată este de porc iar acest consum are potențialul de a crește și în anii următori, potrivit declarației lui Lars Drescher, CEO Premium Porc Group.

Însă, în anumite religii (iudaism, islamism, adventism) carnea de porc, obținută de la porcul domestic, este considerată carne impură. Coranul, cartea sacră a tuturor musulmanilor, interzice în mod clar consumul de carne de porc. La fel procedează și Biblia, cartea de căpătâi a creștinilor.

„O, voi cei care credeți! Mâncați din bunătățile pe care vi le-am dăruit și mulțumiți lui Allah dacă numai pe El voi Îl adorați!“. (Coranul 2:172)

„Ci El v-a oprit vouă doar mortăciunea, sângele, carnea de porc și ceea ce a fost menit altcuiva decât lui Allah“. (Coranul 2:173)

Cum se gătește carnea de porc?

Carnea de porc poate fi consumată sub diverse forme, precum: fiartă, sărată, afumată, coaptă, prăjită, dar și în alte moduri, în funcție de preferințele fiecărei persoane. Având în vedere conținutul bogat în grăsimi saturate, se recomandă consumul moderat de carne de porc.

Varianta cea mai bună este gătirea acesteia la cuptor, întrucât se păstrează intacte substanțele nutritive și nu este necesar un adaos de grăsime. Printre cele mai consumate părți ale animalului se numără pulpa, foarte multe preparate, mai ales cele de la mesele festive, având la bază pulpa de porc.

La ce temperatură se prepară carnea de porc?

În general, procesul de gătire a cărnii de porc necesită un efort mai mare, deoarece este important ca aceasta să nu rămână crudă. În cazul în care optezi pentru carne de porc la cuptor, trebuie să știi că temperatura de coacere poate să difere în funcție de anumiți factori.

La ce temperatura se prepara carnea de porc
La ce temperatura se coace carnea de porc in cuptorul electric

De pildă, dacă se gătesc bucăți mari de carne (700 – 1.000 de grame), ideal ar fi ca acestea să fie învelite în folie, iar cuptorul să fie setat la 180 de grade Celsius. Carnea de porc va fi astfel bine gătită. În cazul în care se gătesc bucăți mai mici de carne de porc, temperatura ar trebui reglată la 170 de grade Celsius.

În cazul în care te numeri printre persoanele care preferă carnea de porc crocantă, ba chiar cu crustă, trebuie să setezi temperatura între 230 și 250 de grade Celsius, apoi să o reduci la 180 de grade, pentru a obține un astfel de rezultat.

Rețetă de friptură de porc la cuptor

Carne de porc la cuptor cu usturoi și rozmarin

INGREDIENTE:

  • carne de porc (3 kg);
  • sare (2 lingurițe);
  • cimbru (două lingurițe);
  • boia de ardei dulce (o linguriță cu vârf);
  • piper (o linguriță);
  • usturoi (2 căpățâni);
  • rozmarin (2 rămurele);
  • vin alb (50 ml);
  • apă.

Pentru garnitura de legume:

  • cartofi (1 kg);
  • ardei gras (1-2);
  • o conopidă mică;
  • morcovi (2-3);
  • ceapă roșie (2-3).

MOD DE PREPARARE:

  1. Se curăță carnea de pieliță, se spală și se șterge cu șervețele de bucătărie;
  2. Se înțeapă bucățile de carne cu ajutorul unui cuțit și se introduc cățeii de usturoi, pe jumătate, în crestături;
  3. Separat, se face un amestec de condimente pentru a masa carnea;
  4. După ce carnea a fost masată pe toate părțile, se toarnă 100 de ml de apă într-un vas, se adaugă carnea și se stropește cu două linguri de ulei;
  5. Se acoperă friptura de porc cu folie de aluminiu și se dă la cuptor (se setează cuptorul la temperatura maximă, iar după 20 de minute se reduce la 180 de grade Celsius și se lasă încă 60 de minute);
  6. Când friptura de porc este gata se adaugă vinul și se baga iar la cuptor, la foc maxim, de această dată fără folia de aluminiu (pentru 10-15 minute);
  7. Pentru garnitura de legume, se taie cartofii și morcovul bucățele, ardeii fâșii, iar ceapa în patru și se adaugă peste sosul rămas de la carne;
  8. Se baga tava cu legume la cuptor pentru 20 de minute.
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...