La ce temperatură se prepară carnea de porc în cuptorul electric pentru a obține cea mai fragedă friptură. Carnea de porc se numără printre cele mai populare tipuri de carne de pe planetă, fiind cea mai consumată în România, înaintea cărnii de pasăre şi de vită. Carnea de porc are un conținut bogat în proteine, dar este o carne „grea“, cu metabolizare lentă. Prin urmare, se recomandă consumul moderat de carne de porc. Află în continuare la ce temperatură trebuie coaptă pentru a ieși cât mai bună, afli în continuare.
Carnea este un aliment care nu lipsește de pe mese, aproximativ 70% dintre români obișnuind să cumpere carne proaspătă. Potrivit unui studiu realizat de compania de cercetări de piață Nielsen, peste 90% dintre români consumă cel puțin o data pe săpămână carne, iar 49% dintre ei includ carnea în meniul zilnic.
Majoritatea tinerilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani preferă carnea de pui, în vreme ce 72% dintre repondenții cu vârsta între 45 și 59 de ani mănâncă mai mult carne de porc. Carnea de porc este o sursă complexă de proteine, o porție de carne de 100 de grame oferind aproximativ jumătate din necesarul zilnic al unei persoane adulte.
Carnea de porc este cea mai consumată carne din lume – aproximativ o treime din întregul volum de carne consumată este de porc iar acest consum are potențialul de a crește și în anii următori, potrivit declarației lui Lars Drescher, CEO Premium Porc Group.
Însă, în anumite religii (iudaism, islamism, adventism) carnea de porc, obținută de la porcul domestic, este considerată carne impură. Coranul, cartea sacră a tuturor musulmanilor, interzice în mod clar consumul de carne de porc. La fel procedează și Biblia, cartea de căpătâi a creștinilor.
„O, voi cei care credeți! Mâncați din bunătățile pe care vi le-am dăruit și mulțumiți lui Allah dacă numai pe El voi Îl adorați!“. (Coranul 2:172)
„Ci El v-a oprit vouă doar mortăciunea, sângele, carnea de porc și ceea ce a fost menit altcuiva decât lui Allah“. (Coranul 2:173)
Carnea de porc poate fi consumată sub diverse forme, precum: fiartă, sărată, afumată, coaptă, prăjită, dar și în alte moduri, în funcție de preferințele fiecărei persoane. Având în vedere conținutul bogat în grăsimi saturate, se recomandă consumul moderat de carne de porc.
Varianta cea mai bună este gătirea acesteia la cuptor, întrucât se păstrează intacte substanțele nutritive și nu este necesar un adaos de grăsime. Printre cele mai consumate părți ale animalului se numără pulpa, foarte multe preparate, mai ales cele de la mesele festive, având la bază pulpa de porc.
În general, procesul de gătire a cărnii de porc necesită un efort mai mare, deoarece este important ca aceasta să nu rămână crudă. În cazul în care optezi pentru carne de porc la cuptor, trebuie să știi că temperatura de coacere poate să difere în funcție de anumiți factori.
De pildă, dacă se gătesc bucăți mari de carne (700 – 1.000 de grame), ideal ar fi ca acestea să fie învelite în folie, iar cuptorul să fie setat la 180 de grade Celsius. Carnea de porc va fi astfel bine gătită. În cazul în care se gătesc bucăți mai mici de carne de porc, temperatura ar trebui reglată la 170 de grade Celsius.
În cazul în care te numeri printre persoanele care preferă carnea de porc crocantă, ba chiar cu crustă, trebuie să setezi temperatura între 230 și 250 de grade Celsius, apoi să o reduci la 180 de grade, pentru a obține un astfel de rezultat.
Carne de porc la cuptor cu usturoi și rozmarin
INGREDIENTE:
Pentru garnitura de legume:
MOD DE PREPARARE: