La ce temperatură se coace cozonacul. De aceea nu crește suficient, multe gospodine fac greșeala asta

Beatrice Dumitru 18.12.2022, 13:27
La ce temperatură se coace cozonacul. De aceea nu crește suficient, multe gospodine fac greșeala asta

Cozonacul este, fără nicio îndoială, desertul preferat al românilor și este nelipsit din meniul pentru mesele de Paște și Crăciun. Dar este nevoie de timp și răbdarea pentru prepararea cozonacului, însă pentru a ieși pufos și delicios trebuie să ții cont și de câteva trucuri, iar cel mai important este temperatura la care se coace.

Temperatura la care se coace cozonacul

Nu mai este mult până la venirea sărbărilor de iar. cumpărăturile pentru masa în familie de Crăciun sunt în toi. Însă atmosfera de aceasă mare sărbătoare nu este completă daca lipșește mirosul de cozonac aromat, proaspat scos din cuptor. Dar pentru a face un cozonac pufos și gustos trebuie să știi la ce temperatură se cocace.

Nimic nu se compară cu mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor, dar prepararea lui poate da bătăi de cap gospodinilor. Mai ales dacă nu țin cont de anumite trucuri, iar unul dintre secrete este temperatura la care se coace cozonul. Pentru ca un cozonac să fie bine copt și ușor rumenit, trebuie să stea în cuptorul preîncălzit aproximativ o oră: pentru un cuptor electric 200 de grade, iar pentru unul clasic maximum 175 de grade.

La ce temperatură se coace cozonacul. De aceea nu crește suficient, multe gospodine fac greșeala asta
Cozonacul este o prăjitură tradițională românească.

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci

Cozonacul este o prăjitură tradițională românească, iar ingredientele principale pentru prepararea aluatului acestuia sunt drojdie, făină, lapte, zahăr, ouă, unt și pentru un gust mai plăcut se adaugă esențe și zahăr vanilat, iar pentru umplutură este nevoie de cacao, nuci, rahat sau stafide. Cozonacii pot fi făcuți sub diverse forme, drepți, rotunzi, simpli sau impletiți.

Nu multe gospodine reușesc să prepare cozonacul pe care îl doresc, de aceea ar fi bine să ții cont de câteva trucuri. Iată care sunt acestea:

  • nu se folosesc ingrediente reci, ci doar la temperatura camerei;
  • vasul în care se frământă aluatul să fie călduţ.
  • pentru maiaua din drojdie, se folosește lapte călduîâț, dar nu fierbine;
  • se folosește doar faină cernută, adăgată treptat și se framântă bine până când este integrată în totalitate în compoziție;
  • se adaugă puțin lapte fierbinte peste nucă, înainte de a prepara umplutura;
  • cuptorul nu se deschide în primele 20 de minute de coacere;
  • după ce cozonacii se rumenesc deasupra se pot acoperi cu o foaie de copt ca să nu se ardă până se coc și în interior.
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...