EXCLUSIV

La ce prețuri trebuie să se aștepte românii care merg în Grecia: „Creșterile sunt peste tot și la ei cum sunt și la noi”

Gabriela del Pupo 20.06.2022, 17:00
La ce prețuri trebuie să se aștepte românii care merg în Grecia: „Creșterile sunt peste tot și la ei cum sunt și la noi”

Agențiile de turism rezervă locațiile pentru ofertele pe care le propun turiștilor cam cu un an înainte, ceea ce face ca pachetele standard de anul acesta să nu difere ca preț față de cele de anul trecut, mai ales atunci când vorbim de Grecia. Turiștii români trebuie însă să fie pregătiți pentru alte prețuri dacă nu au optat pentru all inclusive. Atât la transport, cât și la prețurile de la taverne se resimte criza economică și în Grecia ca și în România. Grupurile de pe rețelele de socializare sunt invadate de la începutul sezonului estival de sfaturi privind alimente și băuturi care ar trebui achiziționate din România pentru a evita cheltuieli suplimentare în Grecia. Pe de altă parte reprezentanții agențiilor de turism spun că în supermarket-uri prețurile nu diferă de cele din România.

La ce prețuri să se aștepte cei care nu au cumpărat pachete all inclusive?

Ca și în România prețurile la carburanți și produse alimentare au crescut considerabil, totuși sunt soluții alternative pentru cei care nu au un buget de vacanță substanțial. Impact.ro a vorbit cu specialiștii în turism pentru a vedea ce soluții au românii care au profitat de ofertele early booking și se văd în situația de a se descurca cu alt buget decât cel plănuit.

„Cu masa în cameră se poate, doar pentru micul dejun, cei care merg la tipul acesta de cazare cu chicinetă. La prânz mulți aleg să se descurce cu un gyros, iar seara o masă la restaurant. Cam pe ideea asta merg ei. Creșterile sunt peste tot și la ei cum sunt și la noi, încercăm să ținem lucrurile sub control la partea de tarife. Sunt ofertele speciale pe care le avem anul acesta, fiind an aniversar la noi cu 15 ani de agenție, nu se simte neapărat creșterea în pachetul turistic.

În ceea ce privește pachetul de bază pe care îl achiziționează de aici nu sunt diferențe mari, doar că la fața locului anumite produse s-au mai scumpit.

Nu mai alimentează cu un euro, 1,20 euro, alimentează cu doi euro, e clar că e o diferență care se resimte și în prețul feribot-ului.” spune Cosmin Vasile.

O romanca a avut parte de un soc, dupa ce a ajuns la hotelul de 4 stele din Grecia

Studiu de caz, prețurile de azi în Rhodos

Un alt reprezentant al agențiilor de turism ne-a oferit și exemple concrete de prețuri:

  • un bilet de autobuz care face legătura între nord și sud (din Rhodos oraș spre Prasonisi – unde se întâlnesc Marea Mediterana cu Marea Egee) costa 10,50, anul trecut prețul nu depășea 8 euro.
  • Benzina euro 95 e 2,56-2,58 euro, un plin, 50 de litri ajunge la 150 de euro.
  •  Mâncarea: gyros, snadwich, pornesc de la 2.80, dar cantitatea nu este mare, la fast food. La restaurant/taverna e 8 euro, 9.40, 12.00, în funcție de locație. În mare mâncarea e mai scumpa cu 2-3 euro. Cafea sub 2,50 euro nu se prea găsește iar la taverne este de peste 3 euro. Berea, este peste 2.50 euro orice marcă. Burger, începând de la 6 euro, salata, de la 6.00 euro în sus, ca și la burger și gyros, la taverna e mai mult decât la magazinul de sandwich-uri
  •  O masa de prânz costa cam 15-25-30 de euro/persoană, un fel de mâncare + o bautura + un desert sau aperitiv.
  • O excursie pe o alta insulă cu o barca mai mare, o zi întreaga, 50 de euro de pers/excursie prin agenție locală.

Care ar fi cel mai bun sfat pentru cei care au cumpărat pachete accesibile ca preț?

Pe de altă parte este inutil să ticsim mașina sau bagajele cu produse care pot fi achiziționate în orice supermarket pentru că prețurile în Grecia sunt comparabile cu cele din România.

„Cine nu își permite să cheltuiască extra față de pachetul pe care l-au achiziționat, sunt variante suficiente la supermarket, unde prețurile sunt identice cu cele din România. Chiar dacă veniturile grecilor sunt mai mari ca ale noastre în ceea ce privește alimentele de bază și produsele de bază sunt asemănătoare la preț.”

Acesta a mai precizat că nu este prea târziu pentru cei indeciși să își rezerve o vacanță în Grecia.

„Se găsesc în continuare disponibilități, poate nu pentru următoarele trei zile, patru, dar dacă rezervă acum pentru peste trei săptămâni, o lună, e ok.”

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...