La ce oră închid supermarketurile în ziua de Sf. Maria. Programul complet

Andra Daoud 13.08.2022, 09:20
La ce oră închid supermarketurile în ziua de Sf. Maria. Programul complet

Ziua de luni, 15 august, este zi liberă legal, iar angajații din multe domenii se bucură de o minivacanță. Românii care au în plan să facă cumpărături în această zi trebuie să știe însă la ce oră închid supermarketurile, pentru a nu avea surprize neplăcute. După ce program vor funcționa marile magazine și ce se întâmplă în cazul în care angajații nu își pot lua liber în ziua de Sfânta Maria.

După ce program funcționează supermarketurile în ziua de Sfânta Maria

Ziua de Sfânta Maria este zi liberă legal, potrivit Codului Muncii. Acest lucru înseamnă că bugetarii, dar și mulți angajați din sectorul privat vor avea liber de la serviciu luni, 15 august. Există însă și domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă, așa că angajații vor lucra după programul normal, urmând să recupereze ziua liberă ulterior.

Polițiștii, medicii și o parte dintre angajații din sectorul comercial și horeca vor lucra, așadar, în ziua de 15 august. În ceea ce privește magazinele și supermarketurile, unele dintre ele pot alege să nu deschidă în ziua de sărbătoare. Este mai degrabă cazul magazinelor mici, de cartier, pentru că supermarketurile vor avea un program normal.

Dacă în zilele de sărbătoare precum Crăciun, Paște sau Revelion, marile supermarketuri își adaptează programul și le dau liber angajaților, acest lucru nu se întâmplă și în celelalte zile cu libere legale. Până la acest moment, hipermarketurile nu au anunțat că ar avea un program redus în ziua de Sfânta Maria, așa că este de așteptat să funcționeze după programul obișnuit, ca în fiecare zi de luni din an. Acest lucru înseamnă că se deschid la ora 7:00 sau 8:00 dimineața și se închid la 21:00 sau 22:00.

La ce ora inchid supermarketurile in ziua de Sf. Maria. Programul complet
Supermarketurile functioneaza dupa programul normal in ziua de Sfanta Maria

Ce se întâmplă cu angajații care lucrează de Sfânta Maria

Liberele legale sunt garantate în Codul Muncii, iar angajatorii care refuză să le ofere angajaților acest drept se pot alege cu amenzi de până la 10.000 de lei. Potrivit legii, angajații care lucrează de Sfânta Maria sau în orice altă zi în care este liber legal au dreptul la o zi liberă ulterior, într-un interval de 30 de zile, sau la sporuri de cel puțin 100% pentru liberul legal în care au mers la serviciu.

Potrivit Codului Muncii, sunt 15 sărbători legale de-a lungul unui an calendaristic. În 2022, 6 dintre cele 15 libere legale pică în weekend, așa că angajații care lucrează de luni până vineri vor avea la dispoziție, practic, doar 9 zile libere dintre cele 15.

După Adormirea Maicii Domnului (sau Sfânta Marie Mare, așa cum mai este cunoscută în popor sărbătoarea), următoarele libere legale de anul acesta sunt: pe 30 noiembrie (Sfântul Andrei), pe 1 decembrie (Ziua Națională), pe 25 și 26 decembrie (Crăciunul).

Urmăriți Impact.ro și pe