La ce distanță se plantează pomii fructiferi ca să fie roditori. Greșeli pe care nu trebuie să le faci

Emanuela Pană 21.03.2023, 14:41
La ce distanță se plantează pomii fructiferi ca să fie roditori. Greșeli pe care nu trebuie să le faci

Plantarea pomilor fructiferi reprezintă o modalitate excelentă de a-ți crea propria grădină, care să fie atât frumoasă, cât și funcțională. Pe lângă peisajul uimitor, acești pomi îți vor oferi fructe delicioase pe care le poți savura ca atare sau le poți folosi în rețetele tale preferate. Însă, la ce distanță se plantează pomii fructiferi pentru a obține o recoltă pe măsură?

Ce trebuie să știi înainte de a planta pomi fructiferi?  

Visezi să ai propria livadă, să culegi fructe proaspete și coapte direct de pe proprietatea ta? Visul este pe cale să devină realitate, dar rămân câteva întrebări. În primul rând, la ce distanță se plantează pomii fructiferi? Spațierea corectă a pomilor fructiferi este de o importanță capitală, permițându-le acestora să își atingă potențialul maxim și oferindu-ți acces ușor la recoltare.  

Fiecare copac este diferit, ceea ce înseamnă că spațiul de care veți avea nevoie va depinde de tipurile de arbori pe care vrei să-i plantezi. De asemenea, este important să te gândești la dimensiunea pe care vrei să o aibă pomii fructiferi, care variază de la pitic și semi-pitic la standard.  

Dacă alegi pomi pitici sau semi-pitici, atunci vei avea nevoie de mai puțin spațiu. Un alt aspect pe care trebuie să îl ai în vedere este numărul de pomi fructiferi pe care vrei să-i plantezi și de soiul lor. Cireșul sau nucul, de pildă, au nevoie de o distanță mai mare între și pe rânduri față de măr sau păr.   

Criteriile în funcție de care se face spațierea pomilor 

Spațierea pomilor fructiferi este determinată de mai mulți factori, printre care: tipul de pom, înălțimea preconizată a pomului, coronamentul pomului matur, calitatea solului, aprovizionarea cu umiditate, tehnologia de cultură, precum și de orice caracteristică de piticire a portaltoiului. 

Plantarea pomilor fructiferi la o anumită distanță poate face diferența între a-i înghesui, făcându-și, astfel, umbră unul altuia (ceea ce duce la o producție scăzută de fructe) și a-i planta la o distanță prea mare (polenizarea poate fi afectată). Așadar, există o linie fină.  

Pomii trebuie plantați astfel încât să beneficieze de mult soare și să permită circulația aerului, pentru a preveni apariția ciupercilor. În plus, dacă vigoarea pomilor este mai mare, distanța de plantare se mărește și ea. Dacă dispui de sisteme de irigare, distanța dintre pomi se micșorează.  

Citește și: Cum cureți pomii fructiferi pentru a da roade? Trucul care îi scapă și de boli VIDEO

La ce distanță se plantează pomii fructiferi? 

La întrebarea la ce distanță se plantează pomii fructiferi sunt oferite diferite răspunsuri, iar cert este că fiecare are argumentele sale. În pomicultură, distanța de plantare a pomilor este influențată de mai mulți factori, pe care i-am amintit mai sus. 

La ce distanta se planteaza pomii fructiferi
La ce distanta se planteaza pomii fructiferi

Pentru a se prinde, a crește și a produce fructe gustoase și zemoase la maturitate, pomii fructiferi trebuie plantați la o anumită distanță. Procesul de plantare a pomilor fructiferi este o operațiune meticuloasă, deoarece puieții necesită multă atenție și îngrijire.  

Există trei sisteme de cultură a pomilor fructiferi, respectiv: clasic-tradițional, intensiv și superintensiv. În continuare îți vom explica ce reprezintă fiecare sistem de cultură, pentru a înțelege care este cel potrivit pentru grădina ta. În plus, îți vom spune și care este distanța de plantare a unui pom fructifer în funcție de gardul vecinului, deoarece legea e lege și trebuie respectată.  

Vezi și: Pomul care face 40 de tipuri de fructe. Țara în care se află minunea

La ce distanță se plantează pomii fructiferi – sistemul clasic  

Acest sistem este caracterizat de pomi de talie mare și mijlocie, cu coroane mari (tip piramidă sau var), altoiți, de regulă, pe portaltoi. Aceștia sunt plantați la distanțe mari, numărul de pomi fiind de 150-350 la hectar (5 m între rânduri și 5 m între pomi pe rând).  

În funcție de specie, distanța se ajustează astfel:  

  • distanța de plantare pentru meri, peri, pruni, caiși sau piersici – 4 X 4 metri (4 m între rânduri și 4 m între pomi); 
  • distanța de plantare pentru cireș – 5 X 5 metri sau 5 X 4 metri (5 m între rânduri și 4-5 m între pomi); 
  • distanța de plantare pentru nuci – 5 X 5 metri (5 m între rânduri și 5 m între pomi). Asemenea cireșului, nucul are coroana mai mare și are nevoie de mai mult spațiu.  

Sistemul intensiv  

Livada de tip intensiv cuprinde pomi fructiferi de talie mică, submijlocie și mijlocie, cu coroane aplatizate (garduri fructifere) sau globuloase (vas aplatizat, fus-tufă), astfel că distanțele de plantare trebuie să fie generoase. Sistemul intensiv se promovează în principal la drupacee (prun, cais, piersic, cireș, vișin) nucifere (nuc, castan, migdal, alun), și pomacee (măr, păr, gutui, moson).  

În funcție de numărul pomilor la hectar (ha), plantațiile intensive pot avea densitate: 

  • mică (633 pomi la ha – 4 m între rânduri și 4 m între pomi); 
  • mijlocie (634-833 pomi la ha – 4 m între rânduri și 3 m între pomi); 
  • mare (834-666 pomi la ha – 4 m între rânduri și 1.5 m între pomi). 

La nuci, distanțele de plantare diferite se traduc prin producții diferite: 

12 x 12, 69 pomi/ hectar: 

  • anul 5, 69 pomi x 2.5 kg nuci/pom = 173 kg; 
  • anul 6, 69 pomi x 5 kg nuci/pom = 345 kg; 
  • anul 7, 69 pomi x 11 kg nuci/pom = 759 kg. 

8 x 8, 156 pomi/hectar: 

  • anul 5, 156 pomi x 2.5 kg nuci/pom = 390 kg; 
  • anul 6, 156 pomi x 5 kg nuci/pom = 780 kg; 
  • anul 7, 156 pomi x 11 kg nuci/pom = 1.716 kg. 

La ce distanță se plantează pomii fructiferi – sistemul superintensiv 

Sistemul superintensiv se folosește la măr, la părul altoit, la piersic și la gutui. Astfel, se plantează 1.800-3.333 pomi la hectar, uneori chiar mai mult. Pomii menționați sunt conduși în fus subțire, sistem Lepage ori în gard belgian. 

Cât despre distanța la care se plantează pomii fructiferi în funcție de gardul vecinului, în Legea 287/2009, la art. 613, găsim scris: „arborii trebuie sădiți la o distanță de cel puțin 2 metri de linia de hotar, cu excepția acelora mai mici de 2 metri, a plantațiilor și a gardurilor vii“. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...