La cât va ajunge rata șomajului în România. Cifrele alarmante publicate de Fondul Monetar Internațional

Rădulescu Valentin 14.04.2020, 19:04
La cât va ajunge rata șomajului în România. Cifrele alarmante publicate de Fondul Monetar Internațional

Potrivit avertizărilor transmise de Fondul Monetar Internațional în raportul de la World Economic Outlook, rata șomajului va urca drastic în acest an pe teritoriul României. Florin Cîțu susține însă că vom înregistra o revenire, iar scăderea va fi compensată în anul 2021.

La cât va ajunge rata șomajului în România

Potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI), rata șomajului va trece de 10% pe teritoriul României, citează Agerpres. FMI așteaptă ca economia din România să înregistreze o contracție de 5% în 2020, dar să își revină în anul 2021, atunci când va înregistra un avans de 3,9%. Banca Mondială prognoza săptămâna trecută că România va înregistra o creștere economică de 0.3% în anul 2020, dată de un avans de 3.8%, pe care îl estima acum trei luni.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, declară că economia din România va înregistra o revenire, deoarece scăderea din acest an ar fi compensată de o revenire în anul 2021. Totodată, noile previziuni de la FMI arată o creștere explozivă de rată a șomajului, astfel încât de la 3.9% cât era în 2019, va crește până la 10.1% în 2020. Toate deoarece în 2021 să se reducă rata la 6%.

„Rămân la opinia mea că economia va avea o revenire în V. După această cădere bruscă va veni şi o revenire bruscă a economiei”. „Scăderea economică depinde acum de estimări. Apar mai multe estimări. Şi la noi în prima fază arată rău faţă de estimarea pe care o aveam pentru anul acesta. Faţă de creşterea economică este o scădere abruptă. Intrăm în teritoriul de recesiune dar ăsta este efectul a ceea ce se întâmplă acum. Vă spun că anul acesta o să avem un reviriment al economiei chiar începând cu iulie-august”, a spus Florin Cîțu.

La cât va ajunge rata șomajului în România. Cifrele alarmante publicate de Fondul Monetar Internațional
La cât va ajunge rata șomajului în România. Cifrele alarmante publicate de Fondul Monetar Internațional

Criza cauzată de noul virus ar putea înregistra un declin mai grav

FMI a informat că la nivel global economia mondială ar urma să se contracte cu 3% în anul 2020, datorită crizei cauzată de pandemie. Acest lucru reprezintă un declin mai grav decât în perioada crizei financiare din anii 2008-2009. Totodată, Instituția financiară precizează că este vorba despre o revizuire de peste 6 puncte procentuale, comparativ cu raportul de la WEO în luna octombrie sau cu update-ul din luna ianuarie. Totodată, FMI avertizează că riscurile ar putea fi mai mari la adresa acestor prognoze. Crizele sanitare ar putea avea efecte mai grave asupra activităților economice, dar și a piețelor financiare.

„Conform scenariului de bază, care pleacă de la ipoteza că pandemia se va reduce în a doua jumătate a lui 2020, iar măsurile de izolare vor fi eliminate treptat, economia mondială este preconizată să înregistreze un salt de 5,8% în 2021, pe măsură ce activitatea economică se normalizează”, precizează FMI.

Urmăriți Impact.ro și pe