Klaus Iohannis, validat de CCR pentru al doilea mandat. Ce promisiuni le-a făcut el românilor

Raluca Juncu / 28.11.2019, 18:44
Klaus Iohannis, validat de CCR pentru al doilea mandat. Ce promisiuni le-a făcut el românilor

Curtea Constituțională a validat astăzi alegerea lui Klaus Iohannis pentru un al doilea mandat la președinția României. Klaus Iohannis este oficial președintele României pentru următorii cinci ani. Klaus Iohannis este marele învingător în curs electorală pentru Cotroceni. El a fost reales de către români pentru a conduce România vreme de încă un mandat.

Discursul Președintelui Klaus Iohannis

„Votul pe care mi l-au acordat românii pentru un nou mandat de Președinte al României reprezintă pentru mine o onoare deosebită și, în același timp, o mare responsabilitate.

Primul meu mandat de Președinte, care se va încheia în mod oficial în foarte scurt timp, a fost unul plin de provocări. Timp de cinci ani, am rămas permanent conectat la problemele reale ale societății, iar prin acțiunile mele m-am opus cu fermitate acelor tendințe regresive pe care le-am considerat un real pericol pentru democrație.

Ne aflăm la 30 de ani de la momentul în care românii au decis să-și proiecteze viitorul în democrație, iar construcția constituțională a răspuns acestui deziderat, instituind mecanisme de protecție a drepturilor și libertăților fundamentale și de bună funcționare a autorităților statului.

Este imperativ ca actorii statali care însuflețesc această construcție să acționeze în beneficiul națiunii române. A veghea la respectarea Constituției și a-i garanta supremația, în spiritul și litera sa, ca ultimă barieră în fața derapajelor de la regulile democratice, sunt de o importanță vitală.

În toate activitățile lor, autoritățile publice trebuie să acționeze cu bună credință și să dea dovadă de un atașament autentic față de Legea fundamentală și față de valorile democratice.

În virtutea rolului constituțional al Președintelui României, voi acționa pentru o mai bună funcționare a autorităților și instituțiilor publice, pentru ca acestea să fie cu adevărat în slujba românilor. Voi continua să fiu un apărător ferm al respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, al valorilor supreme consacrate în Constituție, în spiritul tradițiilor democratice ale poporului român și idealurilor Revoluției din Decembrie 1989, apărate cu jertfă de sânge în urmă cu 30 de ani”, a transmis Președintele României, Klaus Iohannis. 

Întregul său discurs poate fi regăsit pe site-ul oficial al Administrației Prezidențiale.

Rezultatul oficial al alegerilor, transmis de BEC

Diferența finală dintre scorurile obținute de cei doi candidați rămâne în continuare mică. Astfel, potrivit Biroului Electoral Central (BEC), Klaus Iohannis a obținut un procent de 66,09% (6.509.135 de voturi) din voturi la alegerile prezidențiale, în vreme ce rivalul său, Viorica Dăncilă a obținut 33,91% (3.339.922 voturi).

Klaus Iohannis la evenimentul organizat de PNL cu ocazia anuntarii rezultatului turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte, in Bucuresti, duminica, 24 noiembrie 2019. Foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe
Klaus Iohannis la evenimentul organizat de PNL cu ocazia anuntarii rezultatului turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte, in Bucuresti, duminica, 24 noiembrie 2019. Foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe

Numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne a fost 10.031.762 reprezentând o prezenţă de 54,86%.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI