Klaus Iohannis: „Pandemia nu s-a încheiat”. Ce trebuie să facă românii pentru a trece peste criza sanitară

Ana Ionescu 18.05.2021, 19:16
Klaus Iohannis: „Pandemia nu s-a încheiat”. Ce trebuie să facă românii pentru a trece peste criza sanitară

Președintele Klaus Iohannis a atras atenția, marți, într-o conferință de presă că pandemia de coronavirus nu s-a încheiat. Şeful statului a făcut mai multe recomandări şi a venit cu noi explicaţii despre ce urmează să facă românii pentru a reveni la o viaţă normală.

Ce le-a cerut Klaus Iohannis românilor pentru a trece peste criza sanitară

Președintele României le-a cerut românilor să continue să se vaccineze într-un număr cât mai mare. Pandemia de coronavirus nu a luat sfârșit, chiar dacă numărul cazurilor de noi îmbolnăviri este în scădere. Şeful statului i-a rugat pe români să respecte în continuare măsurile sanitare și să se imunizeze pentru că pandemia poate fi învinsă doar printr-un procent semnificativ de persoane vaccinate.

”Atrag atenția asupra unui potențial pericol. Pe măsură ce epidemia scade în intensitate se poate că unele persoane să considere că ce a fost mai rău a trecut și că nu mai are rost să se vaccineze. Este o falsă senzație de securitate.

Pandemia nu se poate încheia până când nu vom fi vaccinați într-un procent semnificativ, iar riscul pentru cei nevaccinați de a face o formă severă a bolii rămâne unul ridicat. Dragi români, nu ezitați să vă vaccinați.”, a transmis Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a cerut o accelerare a campaniei de vaccinare în mediul rural

Președintele Klaus Iohannis a declarat că este nevoie de o mai bună informare a românilor care locuiesc în mediul rural, deoarece în aceste zone oamenii nu vin în număr mare să se imunizeze. Mai mult, şeful statului a cerut ca autoritățile locale „să meargă din poartă în poartă” pentru a informa oamenii despre importanţa vaccinării.

„De succesul vaccinării unui număr cât mai mare de români depinde redeschiderea completă a tuturor sectoarelor socio-economice și construirea României post-pandemice. Primarii și alte autorități locale, indiferent de culoarea politică, trebuie să se implice activ în campania de vaccinare. Succesul pe care l-am avut până acum este preponderent în mediul urban, de aceea este important să acționăm mai intens și în zona rurală pentru că acolo accesul la un centru de vaccinare este, de multe ori, mai dificil.

Oamenii trebuie să fie informați, în localitățile mici chiar să se meargă din poartă în poartă pentru a le spune oamenilor cât de important este să se vaccineze. Aici intervin centrele mobile, care sunt esențiale pentru a crește ritmul de imunizare și în mediul rural. Este important să mergem noi către oameni, iar autoritățile locale, cu toate mijloacele pe care le au la îndemână, să le faciliteze vaccinarea. Să creăm posibilități de vaccinare atât la locul de muncă, cât și în spațiile recreative”, a adăugat Klaus Iohannis.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Reîntoarcerea elevilor în şcoli, o prioritate

Campania de vaccinare este extrem de importantă pentru reducerea îmbolnăvirilor, evitarea deceselor, dar și un criteriu esențial pentru ca elevii să revină în şcoli.

„Reîntoarcerea cât mai rapidă a tuturor elevilor la școală, dar nu oricum, ci în condiții de siguranță sanitară sporite, este o prioritate. Deciziile în educație, în toată această perioadă dificilă a luptei cu pandemia, s-au luat pe baza unor scenarii legate în mod direct de incidența și rata de infectare de la nivelul fiecărei localități. Ne aflăm, iată, aproape de momentul în care majoritatea elevilor, indiferent de clasă, își pot relua orele în format fizic. Ne dorim că acest lucru să rămână neschimbat până la finalul anului școlar, toți copiii să își poată finaliza cursurile în băncile școlilor”, a adăugat Iohannis.

Urmăriți Impact.ro și pe