Klaus Iohannis, mesaj cu ocazia zilei de 23 august. Ce se sărbătorește în lume la această dată

Elena Avramescu 23.08.2020, 15:28
Klaus Iohannis, mesaj cu ocazia zilei de 23 august. Ce se sărbătorește în lume la această dată

Președintele Klaus Iohannis a ținut să transmită un mesaj important cu ocazia Zilei de Comemorare a Victimelor Fascismului și Comunismului. Acesta a punctat faptul că tinerii trebuie să cunoască ororile, represiunile în masă, crimele și suferințele pe care le-au provocat regimurile totalitare, cu bună știință și sub diferite forme.

Klaus Iohannis, mesaj cu ocazia zilei de 23 august

Președintele României a decis să aducă un omagiu „actului curajos al Regelui Mihai și eroismului Armatei române”, reușind la data 23 august 1944, să redea țării cursul care a condus-o la victoria aliaților din urmă cu 75 de ani. În anul 2011, Parlamentul României, prin Legea nr. 198, a declarat ziua de 23 august ca fiind Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului, cunoscută și sub numele de ziua Pactului Ribbentrop-Molotov.

„Avem obligația să rămânem vigilenți și să respingem energic și ferm orice încercare de glorificare a regimurilor totalitare și de creare de noi mituri sau versiuni istorice menite să vulnerabilizeze sistemul de valori europene.

Cred cu tărie că, în ciuda numeroaselor falsificări și minciuni inventate vreme de aproape jumătate de veac, acest eveniment trebuie să rămână în istorie ca un exemplu remarcabil de viziune, responsabilitate, sacrificiu, unitate și solidaritate”.

Klaus Iohannis, mesaj cu ocazia zilei de 23 august
Klaus Iohannis, mesaj important transmis de Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului

„Pactul Ribbentrop-Molotov, semnat pe 23 august 1939, a însemnat începutul celei mai întunecate perioade din istoria recentă pentru Europa Centrală și de Est. Jumătate din continentul european s-a confruntat cu cele mai odioase acte ale regimurilor totalitare, dictaturile provocând moarte și suferință timp de mai multe decenii, inclusiv după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Amintirea pactului criminal din 1939 și a efectelor sale tragice trebuie să educe, să îndrume, să avertizeze și să împiedice încercările de falsificare a istoriei. Cunoașterea istoriei este în strânsă legătură cu progresul democratic. De aceea, condamnarea fermă a fascismului și comunismului reprezintă un act necesar pentru protejarea și promovarea principiilor democratice și ale statului de drept.

În această zi ne amintim și omagiem actul curajos al Regelui Mihai și eroismul Armatei române, care au reușit, la 23 august 1944, să redea națiunii demnitatea și țării noastre cursul care a condus-o la victoria aliaților de acum 75 de ani. Cred cu tărie că acest eveniment trebuie să rămână în istorie ca un exemplu remarcabil de viziune, responsabilitate, sacrificiu, unitate și solidaritate” a spus Klaus Iohannis.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...