Klaus Iohannis îi sfătuiește pe liberali să se distanțeze de Mihai Chirica. Primarul Iașiului, inculpat de DIICOT

Ioana Bucur 28.04.2021, 12:32
Klaus Iohannis îi sfătuiește pe liberali să se distanțeze de Mihai Chirica. Primarul Iașiului, inculpat de DIICOT

O nouă lovitură de imagine pentru coaliția de guvernare. De data, asta, președintele a fost vehement. Klaus Iohannis îi sfătuiește pe liberali să se distanțeze de Mihai Chirica. Primarul Iașiului este inculpat de DIICOT.

Klaus Iohannis îi sfătuiește pe liberali să se distanțeze de Mihai Chirică

Situația dificilă pentru PNL, în contextul în care Mihai Chirica, primarul Iașiului, și Costel Alexe, șeful Consiliului Județean Iași, sunt vizați de acuzații grave. Klaus Iohannis îi sfătuiește pe liberali să se distanțeze de Mihai Chirica și Costel Alexe, dezvăluind că, din punctul său de vedere, partidul trebuie să „reacționeze politic”, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla în următoarele zile, va avea „o discuție pe această speță”.

„Ar fi cazul să reacţioneze politic şi PNL, dacă nu o va face în următoarele zile, voi avea o discuţie pe această speţă”, a declarat Iohannis.

Liberalul Mihai Chirica, primarul Iașului, este inculpat într-un dosar DIICOT de înșelăciune cu privire la concesionarea unui teren ce aparține Primăriei Municipiului. În același dosar mai sunt implicați avocați, notari și funționari publici. Potrivit unor surse citate de Europa Liberă, Chirica este acuzat de omisiunea sesizării, infracțiune pedepsită în Codul Penal cu trei luni până la un an de închisoare sau amendă.

Costel Alexe, fostul ministru al Mediului, este urmărit penal de DNA pentru luare de mită și instigare la delapidare. Actual președinte al CJ Iași, Alexe a anunțat că a fost pus sub control judiciar și că s-a autosuspendat de la conducerea PNL Iași, însă își păstrează funcția în care a fost ales de votanți.

„Ieri, 27 aprilie, am fost invitat la DNA pentru a mi se aduce la cunoştinţă că, în dosarul care mă vizează, am primit calitatea de inculpat, iar procurorii au dispus impunerea controlului judiciar. Sunt nevinovat şi am convigerea că voi demonstra acest lucru în instanţă, dar, în acest moment, consider că este un gest de onoare să mă autosuspend din funcţia de preşedinte al PNL Iaşi.

Am încredere că îmi voi demonstra nevinovăţia în justiţie, iar, până atunci, vreau să mă asigur că această nouă calitate pe care o am în dosar nu va afecta în niciun fel activitatea şi imaginea filialei. Echipa PNL Iaşi este profesionistă, am muncit foarte mult să construim programul de guvernare şi viziunea de dezvoltare a comunităţii şi am reuşit să obţinem cele mai bune rezultate pentru PNL la ultimele cicluri electorale”, a anunţat Costel Alexe.

Primarul Mihai Chirica, primele declaratii
Primarul Mihai Chirica

USR  PLUS Iași vrea retragerea sprijinului politic pentru primar

Liderii filialei din Iași a USR PLUS cer acțiuni ferme din partea PNL, inclusiv retragerea sprijinului politic pentru Mihai Chirica. Cosette Chichirău, copreședinte USR-PLUS susține că este nevoie de un „primar care să se ocupe de oraş, nu de dosare penale”.

„Solicit PNL o decizie politică urgentă care să includă retragerea sprijinului politic pentru domnul Chirica, demiterea domnului Harabagiu din funcţia de city manager şi mandatarea unor consilieri locali PNL pentru discuţii ulterioare despre buget. Chirica nu are cum să mai participe la negocieri pe buget, fiind acum inculpat în două dosare de corupţie. Îi solicit dlui Chirica demisia imediată. Iaşul are nevoie de un primar care să se ocupe de oraş, nu de dosare penale”, a scris Cosette Chichirău pe Facebook.