Klaus Iohannis, declarații de la Cotroceni. Președintele anunță dacă se reintroduc restricțiile în România

Klaus Iohannis susține declarații de presă joi, la ora 13:00, imediat după anunțarea unui nou bilanț al infecțiilor cu coronavirus, pe teritoriul României, potrivit unui anunț transmis de Administrația Prezidențială.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis

Declarațiile Președintelui vin în contextul în care miercuri, numărul de noi îmbolnăviri de COVID-19 a ajuns 555, în ultimele 24 de ore. Acest record negativ l-a depășit pe cel din 11 aprilie 2020, atunci când România număra 523 de cazuri de îmbolnăviri. Pe fondul acestui bilanț, Șeful Statului nu excludea miercuri posibilitatea de a introduce din nou măsuri restrictive, în contextul în care acest trend al îmbolnăvirilor își va continua ascensiunea.

„Realitatea din toate țările afectate ne arată acum că pericolul unei răspândiri masive a virusului care să nu poată fi ținută sub control a putut fi evitat doar prin adoptarea unor măsuri ferme. România a acționat la timp și eficient.
La 15 martie am semnat decretul pentru starea de urgență, în urmă mai multor consultări, fiind obiectivul fundamental. Unică rațiune a fost evitarea unui scenariu negru, caracterizat prin îmbolnăviri, mai ales în condițiile în care în România nu avea stocuri pentru a lupta cu această pandemie.

În evaluarea situații, am luat în considerare mai multe elemente. România are cei mai mulți români în diaspora. Întoarcerea lor în țară a reprezentat un factoru fundamental al instaurării de atunci a stării de urgență.

(…) Evoluția situației epidemiologice de la nivel național a condus la evoluția unor schimbări majore, mai ales în sistemul medical , acolo unde trebuiau să fie acoperite necesitățile.

Criza COVID-19 au pus o presiune uriașă asupra activităților. Diletantismul și iresponsabilitatea guvernelor anterioare au reprezentat o piedică (…) Datorită modului în care cei implicați și-au făcut datoria, a fost evitată o criză de proporții și a fost evitată o mai mare tragedie. Românii, la rândul lor au înțeles necesitatea introducerii restricțiilor (…)

Pe durata stării de urgență, m-am consultat mereu cu Guvernul, cu prefecții și șefii spitalelor pentru a vedea care sunt direct lucrurile cu care se confruntă pentru a putea vedea ce putem să facem în continuare. Prin cadrul exceptional creat, precum și prin măsurile luate, România s-a dovedit a fi una din țările care au gestiona cum trebuie, au acționat rapid și eficient. România a gestionat eficient această pandemie, în timpul stării de urgență.

Totuși, această pandemie ne-a pus în față unor mari eșecuri pe care România le avea. Reformarea marilor sisteme publice nu mai poate fi amânată la nesfârșit. Pașii făcuți acum trebuie continuați.

Am trimis Parlamentului un set de măsuri propuse, pentru că statul să dispună de o capacitate eficientă de răspuns la pandemie.

Țin să menționez una din marile probleme cu care ne confruntăm și cu care ne-a confruntat de-a lungul anilor. În ele mai critice momente sanitare, a trebuit să ajustăm din mers și legislația.

În spiritul Constituției fac un apel la colaborare între toate instituțiile statului. Interesul trebuie să fie salvarea cetățenilor țării noastre. Politicienii din toate partidele trebuie să se ridice la înălțimea funcțiilor lor (…) Dincolo de lucrurile care ne despart, trebuie să transmitem toți același mesaj, virusul există. Parlamentul trebuie să acționeze pentru a ajută la salvarea sănătății oamenilor”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele îndeamnă la purtarea măstii, la spălatul pe mâini dar și la respetarea regulilor de distanțare socială. Klaus Iohannis susține că putem trece cu bine de această perioadă.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI