Klaus Iohannis, declarație importantă transmisă la ONU: „Este rezonabil și de așteptat să crească salariile și pensiile”

Elena Avramescu 21.09.2022, 09:44
Klaus Iohannis, declarație importantă transmisă la ONU: „Este rezonabil și de așteptat să crească salariile și pensiile”

Marţi şi miercuri, preşedintele Klaus Iohannis este prezent la New York, la cea de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, acolo unde deja a susținut în plen un discurs amplu. Printre subiectele abordate au fost și cele legate de pensii și salarii, iar președintele României a ținut să puncteze că le-a transmis liderilor coaliției, în mod personal, că ar fi bine ca acestea acestea să crească cât mai rapid, ținând cont de inflația ridicată care pune probleme economice cetățenilor.

Președintele României susține creșterea salariilor și a pensiilor

Atunci când a fost întrebat despre modul prin care vor fi majorate salariile și pensiile, președintele a ținut să spună că este de așteptat ca acestea să crească în viitorul apropiat, mai ales că nu este de datoria oamenilor de rând să plătească pentru aceste crize, iar Guvernul are rolul de a identifica soluțiile corecte.

„Atâta vreme cât nu avem o previziune a bugetului pentru anul viitor, orice ar spune unul sau altul este o speculație. Însă pot să vă spun un lucru pe care eu personal l-am transmis liderilor coaliției. Având în vedere că suntem în criză energetică, avem foarte multe probleme în economie, avem și o creștere economică, avem totuși o inflație destul de mare, este corect, este rezonabil și este așteptat să crească și salariile și pensiile.

În condițiile în care inflația a ajuns, acum recent au fost date publicității datele, peste 15%, nu mi se pare rezonabil să fie refuzată discuția pe creșterea salariilor și pensiilor” a declarat președintele Klaus Iohannis.

În plus, în funcție de creșterea salariului minim sau a punctului de pensie, acestea sunt considerate lucruri tehnice care vor fi cunoscute după ce se fac mai multe calcule foarte aplicate, strict legate de bugetul care trebuie să realizeze aceste creșteri, și vorbim clar despre bugetul anului 2023.

„Partea foarte bună pe care o văd este că, în pofida acestor crize multiple, pe care le tratăm cât putem de bine, avem o creștere economică substanțială și, sigur, asta ne dă speranța că vom avea pe salarii și pensii o creștere care vine să compenseze într-o măsură rezonabilă creșterea prețurilor și inflația pe care o avem”, a mai adăugat președintelele Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, lovitura dura pentru revolutionarii din 1989
Klaus Iohannis, lovitura dura pentru revolutionarii din 1989

Marcel Ciolacu: „Este inuman să vorbim de o mărire de sub 10% a pensiilor”

În urmă cu câteva zile, liderul PSD a vorbit despre mărirea pensiilor cu mai puţin de 10%, susținând că nu este de acord cu acest lucru, deoarece procentul este mult prea scăzut. Astfel că Marcel Ciolacu vrea ca pensiile să crească mai mult, deoarece trebuie respectată legea, indiferent dacă este vorba despre cineva care are o pensie mică de 1.500 lei sau de cineva care se bucura de o pensie în valoare de de 20.000 lei.

„Este inuman să vorbim de o decizie de a avea sub 10% o mărire a pensiilor. Legea spune foarte clar că trebuie mărite cu indicele de inflaţie, dar nu de anul acesta, indicele de inflaţie de acum 2 ani, care era sub 5%. Dar nu se poate rămâne acolo. Noi vorbim acum de o mărire şi de o respectare a legii. Când măreşti, măreşti la fel şi celui care are 1.500 de lei şi celui care are 20.000 de lei.

Trebuie să creezi o echitate socială. În acel moment intervii pe categorii, exact cum am făcut în Sprijin pentru România şi în primul pachet social negociat când am intrat la guvernare. E normal să ai abordări diferite”, a declarat Marcel Ciolacu, la România TV.

În acest sens, discuţia referitoare la creşterea veniturilor nu trebuie limitată numai la pensii şi că este nevoie în acest sens de un întreg pachet de măsuri cu aplicare de la 1 ianuarie 2023, care ar trebui să fie discutat în cadrul coaliţiei de guvernare.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...