Klaus Iohannis, decis să elimine un anumit tip de pensii? Cine a făcut anunțul care pune pe jar România

Iancu Andreea 04.12.2020, 13:38
Klaus Iohannis, decis să elimine un anumit tip de pensii? Cine a făcut anunțul care pune pe jar România

Problema pensiilor din România este un subiect dezbătut de numeroase instituții și oameni politici. Fiecare își dă cu părerea și stabilește scenarii despre cum ar putea evolua lucrurile. Unul dintre cele mai presante aspecte recente este cel legat de pensiile speciale. În timp ce parlamentarii ar putea pierde aceste drept, și alte categorii sunt vizate de decizia președintelui Klaus Iohannis.

Adrian Năstase: „Klaus Iohannis intenționează să elimine pensiile speciale”

Fostul premier al României, Adrian Năstase, s-a retras din viața publică și din cea politică, reușind să își mai facă simțită prezența prin intermediul mediului online. Acesta obișnuiește să scrie pe blogul personal, unde nu ezită să comenteze diferite aspecte legate de politica actuală. Recent, fostul lider PSD a lansat mai multe scenarii cu privire la pensiile speciale. Adrian Năstase este de părere că președintele Klaus Iohannis ar putea să se folosească de majoritatea din noul Parlament pentru a elimina pensiile speciale ale magistraților.

Totuși, deocamdată nu se cunosc rezultatele la alegerile parlamentare 2020, din 6 decembrie, iar Curtea Constituționala a României a declarat neconstituțională această măsură. Fostul membru al Partidului Social Democrat s-a legat în primul rând de o declarație a liderului PNL, Florin Roman.

Liderul PNL, Florin Roman, a anuntat că, in prima săptămână după alegeri, viitorul parlament, controlat – conform anuntului făcut de Iohannis – de către reprezentantii liberali, va elimina pensiile speciale ale parlamentariilor. Se spune insă că decizia conducerii liberale este mai complexă si că, la indicatiile lui Iohannis, după ce au citit Raportul Rise project referitor la pensiile speciale ale magistratilor, ar fi decis si eliminarea acestora. Argumentele au fost că pensia medie a unui parlamentar este de 5.800 lei, in timp ce pensia medie a unui magistrat este de 17.800 lei. In plus doar 758 de parlamentari primesc pensie specială, in timp ce numărul magistratilor cu pensie specială este de peste 11.000, ceea ce face ca bugetul anual pentru parlamentari să fie de 10 milioane de euro, in timp ce bugetul anual pentru pensiile magistratilor să fie intre 450-500 de milioane de euro, a notat Năstase pe blogul său.

Adrian Năstase a lansat mai multe scenarii privind pensiile speciale și decizia lui Klaus Iohannis
Adrian Năstase a lansat mai multe scenarii privind pensiile speciale și decizia lui Klaus Iohannis

Judecătorii și europarlamentarii ar putea rămâne fără pensii speciale

O altă supoziție, pe care Adrian Năstase o ia în calcul, este aceea că inclusiv judecătorii CCR vor fi afectați de noua măsură a eliminării pensiilor speciale. Fostul politician consideră însă că Iohannis a acționat tactic, fără să anunțe aceste schimbări înainte de alegeri pentru a nu enerva această categorie.

Datele astea se pare că l-au enervat foarte mult pe Iohannis dar, pentru că se apropie alegerile si multi magistrati fac parte din birourile sectiilor de vot, nu a dorit să-i enerveze. Cu oarecare satisfactie s-a mentionat că si judecătorii de la CCR, asimilati cu magistratii, vor pierde si ei aceste pensii (dacă nu vor accepta impozitarea progresivă pe care o au pe masă!). Nu s-a discutat despre pensiile speciale/ocupationale ale militarilor.

Nici europarlamentarii nu ar mai putea beneficia de sumele colosale de bani pe care le încasează sub formă de pensii speciale, iar Adrian Năstase a dat drept exemplu veniturile lui Rareș Bogdan, europarlamentar din 2019 și fost jurnalist.

Dar, se pare, că Iohannis si liderii liberali s-au mai enervat si cand au aflat că Rares Bogdan – foarte critic, de altfel, la adresa pensiilor speciale – in afară de faptul că are un salariu de 8000 euro lunar, va primi si o pensie specială, ca europarlamentar, de 4600 de euro pe lună, după un mandat de patru ani. In aceste conditii, surse din PNL spun că s-ar fi solicitat imperativ europarlamentarilor PNL să ceară la Bruxelles, eliminarea acestor pensii speciale pentru toti europarlamentarii, pensii care sunt plătite din banii nostri, ai tuturor, a scris Adrian Năstase pe blogul său.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...