Klaus Iohannis, anunț de ultimă oră la Palatul Cotroceni: care e reacția președintelui la criza guvernamentală – LIVE TEXT

Alexandru Ioanid 12.09.2019, 16:42
Klaus Iohannis, anunț de ultimă oră la Palatul Cotroceni: care e reacția președintelui la criza guvernamentală – LIVE TEXT

Președintele Klaus Iohannis susține, joi, o conferință de presă la Palatul Cotroceni, de la ora 17:00. Șeful statului e așteptat să spună dacă acceptă sau nu noii miniștri propuși de Viorica Dăncilă, șase la număr.

Declarații Klaus Iohannis – LIVE TEXT:

  • Doamna prim-ministru îmi cere o remaniere guvernamentală, eliberarea din funcții a unor miniștri, interimari și numirea a șase miniștri
  • Această remaniere e una neavenită, nepotrivită și o refuz clar
  • Constituția arată explicit modul în care se înlocuiesc miniștrii
  • Guvernul acum, în noua configurație politică, trebuie să se prezinte în fața Parlamentului
  • Acum, doamna prim-ministru vine a treia oară cu o atfel de solicitare
  • Doamna prim-ministru, vă spun direct și public: trebuie să vă prezentați în fața Parlamentului cu o solicitare de validare a Guvernului dvs.!
  • Această remaniere este cras neconstituțională
  • Guvernul trebuie să meargă în fața Parlamentului, se vede că doamna prim-ministru încearcă să tragă de timp, se teme
  • Tergiversează o procedură explicit și clar prevăzută în Constituție
  • Niciun ministru nu va fi numit nou în Guvern decât după validarea din Parlamentului României

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, miercuri, că mai face o încercare: îi trimite președintelui încă o listă cu miniștrii propuși la Palatul Victoria.

Pe listă se află și trei parlamentari racolați de la ALDE, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu. Printre ei se numără și Grațiela Gavrilescu, propusă acum pentru funcția de ministru al Mediului, portofoliu de unde își dăduse demisia.

În acest moment, în Guvernul Dăncilă au rămas vacante trei portofolii, ca urmare a plecării ALDE de la guvernare: Energie, Mediu și Relația cu Parlamentul. De asemenea, alte trei ministere sunt conduse de interimari: Interne, Educație și vicepremierul pentru probleme economice.

„Am decis să nominalizez reprezentanți ai ALDE pentru portofoliile rămase vacante. Am toată aprecierea pentru cei din ALDE care au înțeles că România are nevoie de stabulitate și au decis să respecte votul românilor din 2016 și au decis să rămânem împreună. Este important să continuăm guvernarea. Sper ca de această dată domul președinte Iohannis să acționeze ca președinte al României și să nu blocheze propunerile. E important să dăm dovadă de responsabilitate și dincolo de lupta politică trebuie să primeze interesul României și al românilor”
Viorica Dăncilă, premierul României

Lista completă a noilor miniștri propuși de Viorica Dăncilă:

  1. Grațiela Gravilescu (ALDE)- Ministerul Mediului
  2. Ion Cupă (ALDE)– Ministerul Energiei
  3. Alexandru Băișanu (ALDE) – Relația cu Parlamentul
  4. Camelia Gavrilă – Ministerul Educației
  5. Dan Chirilă – Ministerul de Interne
  6. Dan Matei (consilierul lui Dăncilă) – vicepremier pentru probleme economice
Urmăriți Impact.ro și pe