Klaus Iohannis a vorbit despre aderarea Românei la Schengen cu președintele Consiliului European. „Avem susținerea lui pentru aderare în acest an”

Mihnea Tălău 27.03.2023, 19:08
Klaus Iohannis a vorbit despre aderarea Românei la Schengen cu președintele Consiliului European. „Avem susținerea lui pentru aderare în acest an”

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a fost primit, luni, la Palatul Cotroceni de şeful statului român, Klaus Iohannis. Pe agenda discuțiilor s-a aflat spinoasa problemă a aderării României la Spațiul Schengen, precum și despre războiul din Ucraina și situația din Republica Moldova.

”Această problemă trebuie rezolvată cât mai repede”

Liderul de la București a afirmat că nu există nicio asumare concretă a vreunei date din iunie sau din octombrie pentru aderarea României la spaţiul Schengen, precizând că acest proces trebuie să fie finalizat cât mai rapid, în cursul acestui an.

„Continuă toate negocierile. Nu există nicio asumare concretă a vreunei date din iunie sau din octombrie sau din altă parte, însă ambiţia noastră este să finalizăm acest proces în cursul acestui an, cu succes pentru România, în varianta cea mai bună şi pentru Bulgaria. Nouă ne convine cel mai bine să intrăm împreună în Schengen. Problema este mult mai mult decât o problemă a României sau a Austriei sau a unor funcţionari din Bruxelles, este o problemă a Uniunii Europene să rezolvăm această chestiune.

Schengen este o emblemă a UE. Este vorba de libertatea de circulaţie a cetăţenilor europeni şi faptul că pe 8 decembrie nu s-a reuşit un vot este o palmă dată Uniunii Europene şi aspiraţiilor de liberă mişcare a cetăţenilor europeni. Această problemă trebuie rezolvată cu cât mai repede, cu atât mai bine, dacă vrem ca cetăţenii noştri să creadă în continuare că Uniunea Europeană este un spaţiu nu doar al Pieţei Unice, ci şi a libertăţii de mişcare”, a declarat Klaus Iohannis.

Promisiunile, ca întotdeauna, nu au lipsit

La rândul său, Charles Michel a declarat că „România se poate baza pe UE și pe Consiliul European pentru aderarea la Schengen”.

În plus, președintele Consiliului European a mai spus că susține cererea României de mărire a sprijinului propus de Comisia Europeană pentru fermierii români care sunt puternic afectați de importurile de cereale ieftine din Ucraina.

„România a jucat un rol-cheie în stabilirea culoarelor de stabilitate pentru Ucraina. Sunt total de acord cu cererea de mărire a sprijinului pentru fermierii români”, a recunoscut Charles Michel.

După plecarea de la București, preşedintele Consiliului European se va întâlni marţi la Chișinău cu liderii politici ai Republicii Moldova.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...