Klaus Iohannis a plantat copaci în inima Olteniei. Care este scopul acțiunii, se dau fonduri de 1,5 miliarde euro

Iancu Andreea, Alexandrina Toader 24.03.2021, 15:32
Klaus Iohannis a plantat copaci în inima Olteniei. Care este scopul acțiunii, se dau fonduri de 1,5 miliarde euro

Șeful statului a participat astăzi la o acțiune importantă pentru România. Alături de Florin Cîțu și de ministrul Mediului, Klaus Iohannis a plantat copaci în inima Olteniei. Această primă decizie face parte dintr-o campanie de amploare, în care sunt puse la dispoziție fonduri de 1,5 miliarde euro.

Klaus Iohannis a dat un exemplu și a plantat copaci în regiunea Olteniei

Prezent în orașul Dăbuleni, județul Dolj, Klaus Iohannis a plantat copaci, în cadrul unei acțiuni importante care privește situația pădurilor din România. Campania de împădurire în zona deșertificată din sudul țării este o inițiativă a Ministerului Mediului prin care se încearcă replantarea pădurilor în mai multe regiuni afectate de lipsa copacilor. Problema reîmpăduririlor este una stringentă pentru țara noastră, acesta fiind și motivul pentru care au fost alocate fonduri importante, de aproximativ 1,5 miliarde de euro prin Programul Național de Reziliență și Redresare.

Pentru că iubește natura și își dorește ca România să beneficieze de o natură sănătoasă, președintele s-a arătat interesat de situația mediului în care trăim noi și generațiile următoare. Iar reîmpădurirea este “metoda cea mai eficientă pentru a combate încălzirea climatică”, a explicat oficialul român. Mai cu seamă că “deşertificarea în judeţul Dolj este o realitate. Pământul arabil s-a transformat în teren nisipos. Acum, avem o pierdere de peste 1.000 ha de teren arabil în fiecare an. Este clar că trebuie intervenit”, a mai precizat Iohannis.

Metoda cea mai eficientă pentru a combate schimbările climatice este extinderea suprafețelor de pădure. Am hotărât să alocăm o sumă imensă, 1,5 miliarde de euro pentru reîmpăduriri. Ambiția noastră este să ajungem la 40% teren național împădurit, a afirmat șeful statului.

Premierul Florin Cîțu și ministrul Mediului susțin, de asemenea, această inițiativă

România are ținte înalte, după ce oficialii români au anunțat că acțiunea de reîmpădurire își propune să adauge un procent important suprafețelor verzi pe teritoriul țării. Suprafața împădurită ar urma să ajungă la 40%, depășind astfel media europenă. Acesta este și motivul pentru care mai mulți membrii ai Guvernului, printre care și premierul Florin Cîțu și Ministrul Mediului, Barna Tanczos și-au propus să ofere un exemplu, alături de președintele țării.

Suntem într-o zonă unde a început deşertificarea în România şi chiar la Dăbuleni este un loc emblematic. România are astăzi cam 29-30% din suprafaţă împădurită, în timp ce UE are o medie de 38% împădurită. Asta este provocarea pentru acest guvern. Alocăm resursele prin PNRR, poate şi resursele bugetare, dacă este nevoie, dar provocarea pentru acest guvern, pentru domnul ministru, pentru domnii miniştri este să aducem gradul de împădurire în România de la 29-30% peste media europeană de 38%. Şi de asta suntem astăzi aici, să începem această campanie, iar prezenţa mea este pentru a arăta că susţin această campanie şi vom aloca resursele necesare, a afirmat Florin Cîţu, potrivit Agerpres.

Ne angajăm, prin PNRR, la o misiune aproape imposibilă (…) plantarea a câtorva zeci de mii de hectare de pădure, a precizat și ministrul Mediului.

Președintele Iohannis, alături de premierul Florin Cîțu și alți oficiali români
Președintele Iohannis, alături de premierul Florin Cîțu și alți oficiali români