Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden și cu liderii NATO și UE. Care au fost principalele subiecte ale consultărilor

Beatrice Dumitru 08.09.2022, 21:00
Klaus Iohannis a discutat cu Joe Biden și cu liderii NATO și UE. Care au fost principalele subiecte ale consultărilor

Klaus Iohannis a discutat cu președintele SUA, Joe Biden, liderii G7, șeful NATO, Jens Stoltenberg, și președintele polonez Andrzej Duda, în contextul războiului din Ucraina și a crizei energetice din Europa. Liderii au transmis aprecierea pentru rolul decisiv asumat de România pe fondul conflictului ruso-ucrainean.

Klaus Iohannis, discuție cu Joe Biden

La consultări, inițiate de Joe Biden, au mai participat cancelarul german Olaf Scholz, premierul italian Mario Draghi, premierul canadian Justin Trudeau și premierul japozez Fumio Kishida. Această nouă rundă de consultări a avut loc în contextul evoluțiilor din zonele de conflict din Ucraina și pe fondul avansării discuțiilor privind reconstrucția Ucrainei.

Liderii de stat și de guvern au vorbit și despre situația de la centrala nucleară de la Zaporojie, ca urmare a activității forțelor militare ruse, dar și despre securitatea energetică și coordonarea în vederea identificării de soluții care să asigure aprovizionarea cu energie în perspectiva sezonului de iarnă, concomitent cu reducerea dependenței de Rusia și menținerea sub control a prețurilor.

Liderii au analizat evoluția ostilităților și au evaluat strategia cuprinzătoare de sprijin pentru Ucraina, pe toate dimensiunile. În context, au fost accentuate măsurile ferme de răspuns adoptate de comunitatea internațională, cu referire la pachetele extinse de sancțiuni, pentru descurajarea Rusiei”, arată un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.


Ce a transmis Klaus Iohannis

De asemenea, liderii UE și NATO au abordat și problematica securității alimentare globale și măsurile în sprijinul exportului de cereale ucrainene. Liderii au transmis aprecierea pentru rolul decisiv asumat de România.

În intervenția sa, președintele Klaus Iohannis a subliniat oportunitatea continuării consultărilor în acest format și importanța crucială a menținerii coordonării strânse și a unității aliate și transatlantice, precum și cu partenerii care împărtășesc aceeași viziune, în contextul regional cu impact asupra securității euroatlantice și globale.

Președintele Klaus Iohannis a menționat demersurile complexe întreprinse de țara noastră în sprijinul Ucrainei, în plan politic, logistic și umanitar. Astfel, a evidențiat măsurile adoptate de România care au facilitat exportul a aproximativ 4 milioane de tone de cereale din Ucraina prin porturile dunărene și Constanța. El a menționat și eforturile consistente depuse de țara noastră în sprijinul Ucrainei, se adaugă facilitarea intrării în România a peste 2,2 milioane de cetățeni ucraineni de la frontieră, găzduirea pe teritoriul țării noastre a refugiaților și asigurarea tranzitării în siguranță a teritoriului național”, se mai spune în comunicat.

Liderul de la Cotroceni a subliniat și necesitatea de a sprijini eforturile Republicii Moldova, în plan politic și economic, pentru gestionarea refugiaților ucraineni, dar și în planul securității energetice.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...