Kira Hagi, ipostază spectaculoasă. Fiica Regelui și-a surprins fanii cu această apariție. Foto

Diana Radu 07.08.2020, 08:47

Fiica lui Gică Hagi a avut o apariție spectaculoasă în cadrul unui proiect de amploare. Kira Hagi a îmbrăcat o rochie de mireasă veche de un secol și și-a tatuat o cruce pe frunte pentru a promova tradițiile culturii sale, cea aromână.

Kira Hagi în rochie de mireasă. Cum au reacționat fanii?

Fiica Regelui sportului a fost aleasă de societatea culturală „Aromânii” din București pentru a promova tradițiile culturii din care provine. În cadrul proiectului numit „Women from different cultures through the eyes of makeup”, Kira Hagi a îmbrăcat mai multe costume populare aromâne, vechi de 120 de ani, printre care și o rochie de mireasă.

„Cine să gândea că după 100 de ani hainele bunicii mele o să fie purtate de o armână modernă, o altă Kiră. În aceste haine a fost mireasă bunica mea.

Este o altfel de ducere înainte a culturii româneşti. Hainele, cuvintele, cântecele sunt memoria noastră istorică. Nu piere pădurea când cresc vlăstarii. Noi, armânii din România, care ne-am părăsit locurile natale, nu am lăsat să se piardă tot ceea ce al nostru, a scris Kira Hagi într-o postare pe Facebook.

kira hagi, fiica lui gigi hagi, rochie de mireasa
Kira Hagi în rochie de mireasă. Cum au reacționat fanii?

Kira Hagi s-a arătat entuziasmată de proiectul din care a făcut parte, deoarece aceasta spune că pe lângă faptul că a învățat despre simbolistica machiajului bunicilor și a străbunicilor ei, a avut ocazia de a purta mai multe costume tradiționale, dintre care a aparținut chiar poetei aromâne Kira Iorgoveanu.

Ce semnificație are semnul crucii de pe frunte

Potrivit lui Sterică Fudulea, reprezentantul comunităţii armâne Filiala Tulcea, semnul crucii de pe frunte reprezintă o tradiție specială a aromânilor, un simbol care a rezistat până în anii 30.

„Prin acest semn, se transmitea faptul că acele fetiţe erau creştine şi nu pot fi răpite. Nu ştiu de ce se practica acest obicei doar la aromâni, dar eu cred că exista un fel de înţelegere secretă între autorităţile otomane şi armâni, de vreme ce în zonă erau şi greci şi alte etnii. Obiceiul a durat până în anii 30, când aromânii au emigrat în Cadrilater. Aici, trăind împreună cu bulgarii, nu mai exista pericol”, a explicat Sterică Fudulea pentru Adevărul.

Urmăriți Impact.ro și pe