Juncker vorbește despre cel mai rău scenariu în cazul Brexit: „E foarte probabil”

Ciprian Ioana 03.04.2019, 16:46
Juncker vorbește despre cel mai rău scenariu în cazul Brexit: „E foarte probabil”

Președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a tot sperat că britanicii vor ajunge la o înțelegere în cazul Brexit. Acum, oficialul e pregătit pentru tot ce e mai rău.

Președintele CE insistă că Marea Britanie nu va obține noi amânări pe termen scurt ale Brexitului. A avut la dispoziție luni bune să obțină votul Parlamentului pe acordul deja negociat și nu a făcut nimic.

Acum, termenul limită este 12 aprilie. Dacă situația nu se schimbă până atunci, adică Parlamentul respinge acordul, Marea Britanie iese din UE fără niciun acord.

„Data de 12 aprilie este ultimul termen pentru aprobarea Acordului de retragere de către Camera Comunelor. Dacă nu va proceda astfel până atunci, nicio altă amânare pe termen scurt nu va fi posibilă”.

Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene

UE s-a pregătit de tot ce e mai rău

Juncker susține că este foarte probabil ca Marea Britani să părăsească UE fără niciun acord. Ar fi un scenariu dezastruos pentru ambele părți.

„Un scenariu ‘no-deal’ la miezul nopţii, pe 12 aprilie, este acum un scenariu foarte probabil. Nu este un rezultat pe care să-l vreau. Dar este un rezultat pentru care m-am asigurat că UE este pregătită”.

Jean Claude Juncker, președintele Comisiei Europene

Dacă, totuși, acordul negociat deja este aprobat de Parlamentul de la Londra, termenul limită pentru ieșirea din UE este 22 mai.

La acea dată, însă, se poate ieși cu acord – ceea ce e varianta cea mai optimistă, dar cea mai puțin probabilă în acest moment.

Acordul a fost respins de trei ori până acum. Toate încercările premierului Theresa May de a negocia cu opoziția laburistă au eșuat. Au fost respinse, de asemenea, și alte opțiuni precum un referendum sau chiar anularea Brexitului.

În preajma termenului de 12 aprilie, va mai avea loc o încercare pentru detensionarea situației. Un summit european extraordinar pe această temă a fost convocat pe 10 aprilie la Bruxelles.

Urmăriți Impact.ro și pe