Europa îmbătrânește și asta reiese din toate studiile făcute în ultimii ani. România urmează și ea trendul, numărul de pensionari fiind mai mare de la an la an. Numărul seniorilor l-a depășit cu mult pe cel al angajaților, mai ales într-un anumit județ din țară.
Așadar, numărul pensionarilor este într-o continuă creștere, în ultimii 20 de ani. În unele orașe de-abia în ultimul an s-a ajuns ca numărul de angajați să-l ajungă din urmă pe cel al pensionarilor. Județul cu cei mai mulți pensionari, însă, este județul Teleorman.
În ultimii ani, însă, numărul pensionarilor a scăzut puțin. Statisticile arată că România avea la finalul anului 2022 circa 5 milioane de pensionari, cu 75.000 mai puţini faţă de 2021, iar pensia medie lunară a fost de 1.855 lei, în creṣtere cu 11,3%, arată datele INS.
Din numărul total, 4,6 milioane (respectiv 92%) sunt pensionari de asigurări sociale de stat, în scădere cu 47.000 persoane. Pensia medie în cazul lor a fost de 1775 lei, în creştere cu 10,8%. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (79,6%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial - au reprezentat 2,2%.
Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţilor a fost de 8 la 10, dar prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în judeṭul Ilfov, la 13 pensionari la 10 salariaṭi în judeţele Botoṣani, Caraṣ Severin, Călăraṣi, Giurgiu, Mehedinṭi ṣi Neamṭ, 14 pensionari la 10 salariaţi în judeţul Vaslui şi la 15 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Specialiștii consideră că dacă ritmul de creştere a efectivului de salariaţi, care a început din 2012 încoace, se va menţine şi în a doua jumătate a anului, România va ajunge, pentru prima dată în ultimele două decenii, la un raport egal între numărul de salariaţi şi cel al pensionarilor – de 5 milioane de persoane.
„Dacă se va întâmpla acest lucru, iar creşterea numărului de salariaţi va conduce la un raport de 1 la 1 între numărul de angajaţi şi numărul de pensionari, va fi foarte bine pentru economie, pentru că sarcina unui salariat care îşi plăteşte toate taxele şi impozitele este un pic uşurată. Ar fi bine să crească acest raport, adică numărul salariaţilor să fie mai mare decât al pensionarilor, pentru a reduce presiunea pe care o exercită persoanele inactive, care au dreptul la o viaţă decentă şi care au drept la pensie“, a explicat Constanţa Mihăescu, profesor la Departamentul de Statistică şi Econometrie al Facultăţii de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică din cadrul ASE Bucureşti.