Județul din România care are cea mai scumpă groapă de gunoi. S-au investit în ea 43 de milioane de euro

Ana-Maria Tudor 25.05.2023, 18:28
Județul din România care are cea mai scumpă groapă de gunoi. S-au investit în ea 43 de milioane de euro

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID), care a înlocuit vechea groapă de gunoi de la Pata Rât, a suferit o întârziere de un deceniu și a înregistrat un cost de 43 de milioane de euro, dublu față de prețul inițial.

Un proiect cu o durată de zece ani

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, care a înlocuit groapa de gunoi de la Pata Rât, a fost licitat în 2011 cu suma de 107 milioane de lei, echivalentul a 21 de milioane de euro. După o adevărată „telenovelă” care a durat un deceniu, acesta a fost predat către compania Supercom la finalul lunii aprilie, urmând să fie administrat de aceasta timp de zece ani.

„A fost o întreagă telenovelă cu acest proiect. Au apărut foarte multe situații neprevăzute și, de multe ori, proiectul a fost pe punctul de a se opri”, a precizat președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, la un post de radio local.

Costul proiectului s-a dublat

Proiectul a suferit o întârziere semnificativă de zece ani, întrucât trebuia să fie finalizat în 2013 conform termenului de realizare licitat, care era de 14 luni. De asemenea, costul acestuia s-a dublat. Potrivit calculelor recente furnizate de Consiliul Județean pentru adevărul.ro, suma plătită pentru CMID a ajuns la 217 milioane de lei, echivalentul a 43 de milioane de euro.

Însă veștile proaste nu s-au oprit aici pentru Consiliul Județean. Inițial, proiectul ar fi trebuit finanțat din fonduri europene, iar autoritățile județene urmau să participe la cofinanțare cu 2%, adică aproximativ jumătate de milion de euro.

După un deceniu de muncă la proiect, Consiliul Județean Cluj a trebuit să aloce suma de 82 de milioane de lei, echivalentul a 16 milioane de euro, pe lângă cofinanțarea de 2%, iar restul sumei necesare, în valoare de 135 de milioane de lei, echivalentul a 27 de milioane de euro, a provenit din fonduri europene, bugetul de stat și cofinanțarea de 2% a Consiliului Județean.

Care a fost motivul întârzierilor

Consiliul Județean a explicat motivele pentru dublarea costurilor și întârzierea în realizarea proiectului CMID. În primul rând, s-a constatat că firmele care au câștigat licitația nu au abordat proiectul cu seriozitate, ceea ce a dus la complicații și lucrări neconforme.

În ceea ce privește dublarea costurilor, au existat mai mulți factori. Vechiul sit al gropii de gunoi s-a transformat într-un deal de deșeuri care s-a prăbușit, necesitând lucrări de stabilizare care nu au fost prevăzute inițial în proiect. De asemenea, au fost identificate lucrări neconforme executate de doi dintre câștigătorii licitației, iar Consiliul Județean a demarat procese pentru recuperarea pagubelor suferite. În plus, valoarea contractului a fost actualizată pentru a reflecta creșterea prețurilor pe parcursul celor 10 ani de realizare a proiectului.

Valorificarea deșeurilor a fost anunțată de președintele Consiliului Județean

Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) este una dintre cele mai mari și costisitoare facilități de gestionare a deșeurilor din țară. Acesta poate depozita până la 1.550.000 de metri cubi de deșeuri pe o suprafață de 8,95 de hectare. Centrul este compus dintr-o celulă de depozitare a deșeurilor, o stație de sortare și o stație de tratare a gunoaielor, oferind un sistem modern de gestionare al acestora.

CMID funcționează în cadrul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) din județul Cluj, care asigură un sistem unitar de colectare a deșeurilor în întreg județul. Investiția totală în proiect s-a ridicat la peste 70 de milioane de euro și a fost finanțată în mare parte din fonduri europene, cu întârzieri semnificative și triplarea costurilor inițiale.

Potrivit Consiliului Județean Cluj, un avantaj pentru locuitorii din Cluj este că factură de deșeuri va scădea pe măsură ce se va realiza valorificarea deșeurilor. Cu toate acestea, nu s-au precizat informații concrete referitoare la cât și când se va observa scăderea prețurilor.

 

 

 

 

 

 

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe