Județele din România unde poți mânca în restaurant. Explicațiile oferite de autorități

Cristian Cojocaru 13.12.2020, 20:57
Județele din România unde poți mânca în restaurant. Explicațiile oferite de autorități

Deși în anumite localități carantinarea este instalată deja de ceva vreme, în timp ce altele sunt pe punctul de a intra în carantină, iată că există și județele unde poți mânca la restaurant în interior. Acestea sunt în scenariul verde, iar autoritățile au făcut declarații în acest sens.

În anumite județe, poți mânca la restaurant în interor

În timp ce majoritatea județelor se confruntă cu carantina și cu măsurile stricte, în România există și județe unde poți merge liniștit la restaurant. Datorită scenariului în care nu se impune carantina, în aceste județe poți lua liniștit masa în oraș, astfel că măsurile impuse de către autoritățile locale sunt mult mai lejere.

Astfel, datorită ratei mici de infectare de 1,5 la mia de locuitori, județele Gorj, Harghita, Neamț, Olt, Sălaj și Suceava sunt în scenariul verde în acest moment. Ceea ce înseamnă că aici  poți mânca la restaurant, inclusiv la interior.

Cu o incidență de 0,95 la mia de locuitori, Harghita se situează pe primul loc la cifrele pozitive, urmat de Gorj, cu o incidență de 0,97 de cazuri la același număr de persoane. Astfel, dacă locuiești într-unul dintre aceste județe, poți savura o cafea în incinta unei cafenele, poți viziona o piesă de teatru sau poți merge la cinema, dacă ești cinefil. Singurul impediment: capacitatea locurilor disponibile aici este obligatoriu să fie redusă la 50%, fie că vorbim de restaurant, teatru sau sală de cinema.

Poți merge la cinema, capacitatea locurilor fiind redusă cu 50%.
Poți merge la cinema, capacitatea locurilor fiind redusă cu 50%.

Motivul probabil: numărul mic de teste

Există la mijloc și o explicație pentru această situație: numărul mic de cazuri poate fi direct coroborat cu numărul mic de teste efectuate, lucru care face ca incidența să fie mult mai mică. Spre exemplu în Gorj se efectuează aproximativ 4.200 de teste lunar, iar în Dolj au loc aproximativ 370 de teste zilnic la o populație de 680.000 de locuitori.

”Capacitatea de testare este undeva la 400 de teste/zi. Avem un singur laborator de genetică la Spitalul Județean din Târgu-Jiu. Noi facem testele, marea majoritate, conform definițiilor de caz, dar bineînțeles că există și persoane care își efectuează testările la cerere.”, menționează Ramona Vasile, reprezentant al DSP Gorj.

Clujul, unul dintre județele cu cea mai mare incidență, se poate ”lăuda” cu 3.000 de teste efectute zilnic, de aici și numărul mai mare de cazuri.

”Noi nu ne comparăm cu alte județe, din nici un punct de vedere, mai ales ca număr de teste nu avem ce compara cu alte județe, pentru că noi facem 3.000 de teste în fiecare zi în cursul unei săptămâni și evident că numărul de pozitivi este foarte mare, având în vedere că numărul de teste e cel mai mare din România, după București. Sigur că incidența este un element pe care îl luăm în calcul atunci când propunem sau nu carantina, dar nu este singurul”, a declarat Mircea Abrudean, prefectul de Cluj, potrivit mediafax.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe