Judecătorii au decis. De ce un tânăr din Vaslui nu mai are voie să meargă la oraș

Ioana Bucur 10.05.2022, 16:41
Judecătorii au decis. De ce un tânăr din Vaslui nu mai are voie să meargă la oraș

O soluție inedită pentru un pericol cu care se confruntă mulți tineri și adolescenți din România. Judecătorii au decis că un tânăr în vârstă de 20 de ani din Vaslui nu mai are voie să meargă la oraș și nici să se apropie la o distanță mai mică de 50 de metri de unul dintre prietenii săi. Cum s-a ajuns aici.

Decizie inedită pentru un tânăr din Vaslui

Pe 9 septembrie 2020, un control de rutină efectuat de un echipaj al Poliției Rutiere Vaslui pe străzile municipiului a descoperit un șofer care conducea sub influența drogurilor. Tânărul în vârstă de 20 de ani, originar din satul Ferești, la aproape 18 kilometru de Vaslui, le-a spus oamenilor legii că ieșise la plimbare cu mașina cu un prieten.

Inițial, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ. În cazul testului pentru depistarea drogurilor, lucrurile au stat altfel. Aparatul a afișat rezultat pozitiv pentru pentru două stupefiante, recomandându-se analize de laborator.

În acest context, polițiștii  au efectuat un control în autoturism și au găsit în cotiera situată între scaunele din faţă ale autoturismului patru fragmente vegetale de culoare verde-oliv, ambalate într-o foaie de staniol, și o cutie cu foiţe pentru ţigarete.

În fața oamenilor legii, șoferul a mărturisit că în aceeași seară cumpărase cinci doze de canabis de la un de la un tânăr, al cărui nume a invocat că nu îl știe. Ulterior, s-a deplasat cu mașina în Zona Industrială din Vaslui, unde a amestecat canabis cu tutun şi a fumat din acel amestec. A fost oprit de agenți în momentul în care s-a întors în oraș.

„L-a întrebat pe martor dacă vrea să fumeze, acesta a fost de acord, apoi au fumat împreună acea ţigaretă artizanală. Martorul mai fumase anterior canabis, ştia cum arată şi ce efecte are, a recunoscut că substanţa pusă de inculpat în ţigaretă era canabis, după ce a fumat din acea ţigaretă artizanală confecţionată de inculpat a avut nişte ameţeli şi dureri de cap”, au precizat procurorii DIICOT.

Judecătorii au decis. De ce un tânăr din Vaslui nu mai are voie să meargă la oraș

Ce se menționează în motivarea Tribunalului

Tânărul a fost pus sub acuzare, însă nu s-a prezentat la audieri, motivând că este plecat din țară. A ținut legătura cu anchetatorii prin telefon.

Șoferul prins nu a ajuns nici în fața judecătorilor, unde a fost reprezentat de avocat. Pentru că în mașină s-a găsit o cantitate mică de canabis, judecătorii Tribunalului Vaslui i-au aplicat o pedeapsă cu suspendare: un an și cinci luni, fiindu-i stabilit un termen de supraveghere de doi ani. Pe durata termenului de supraveghere, judecătorii i-au impus tânărului să nu mai intre în municipiul Vaslui și să nu se apropie la o distanță mai mică de 50 de metri de prietenul său.

„Interzicerea față de inculpat de a se afla pe raza municipiului Vaslui, locul unde a comis infracțiunea de trafic de droguri de risc, se impune a fi dispusă, întrucât pe raza municipiului Vaslui, ca de altfel pe raza orașelor mari, a municipiilor reședință de județ, sunt comise astfel de infracțiuni.

Atât procurarea de droguri de risc, cât și traficul de droguri de risc de către inculpat s-a efectuat pe raza municipiului Vaslui și, astfel, inculpatul, pentru o perioadă, trebuie să nu mai fie în municipiul Vaslui, pentru a nu mai putea să își procure drogurile de risc și, astfel, să fie împiedicat să le mai traficheze și să le mai consume”, a motivat Tribunalul Vaslui hotărârea pronunțată pe 2 mai.

Decizia instanței nu este definitivă.

Urmăriți Impact.ro și pe