Josep Borrell, avertisment de ultimă oră. Războiul din Ucraina trece într-o etapă periculoasă: „Ne aflăm în faţa unui scenariu înfricoşător. Nu trebuie să închidem ochii”

Elena Avramescu 05.10.2022, 15:22
Josep Borrell, avertisment de ultimă oră. Războiul din Ucraina trece într-o etapă periculoasă: „Ne aflăm în faţa unui scenariu înfricoşător. Nu trebuie să închidem ochii”

Josep Borell, șeful diplomației europene, vine cu vești nu tocmai bune. Acesta a ținut să lase un mesaj de avertizare astăzi, spunând că războiul din Ucraina a intrat oficial într-o nouă fază destul de periculoasă, ce are la baza un scenariu înfricoşător, iar asta pentru că Rusia înregistrează eşecuri după eșecuri în conflictul convenţional, iar de acolo a venit ameninţarea cu privire la folosirea armelor nucleare.

Șeful diplomației europene, vești rele în contextul războiului din Ucraina

„Războiul a intrat într-o nouă fază. O fază fără îndoială periculoasă, pentru că ne aflăm în faţa unui scenariu înfricoşător, în privinţa căruia nu trebuie să închidem ochii”, a declarat Josep Borrell în cadrul unei intervenţii ce s-a desfășurat în plenul Parlamentului European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene este de părere că veştile de pe câmpul de luptă sunt un semn bun pentru Ucraina, care are posibilitatea să reia ofensiva. Cu toate acestea, conflictul reprezintă un război convenţional în care este implicată o putere nucleară care, momentan, are parte de eşecuri în conflictul convenţional şi ameninţă cu folosirea armei nucleare.

„Este un scenariu cu siguranţă îngrijorător în care trebuie să demonstrăm că sprijinul nostru pentru Ucraina nu slăbeşte”, a mai spus Josep Borell.

Josep Borrell, avertisment de ultima ora
Josep Borrell

În prezent, forţele ucrainene au reușit să avanseze pe trei fronturi, dar Rusia deține în continuare superioritatea numerică şi superioritate de foc. Tocmai de aceea, Josep Borrell a explicat că forţele ucrainene aplică o tactică de luptă foarte agilă, „de o inteligenţă ieşită din comun, înconjurând zonele forte ruse, creând ‘insule’ care ajung să fie distruse chiar de însăşi retragerea armatei ruse, astfel că îşi limitează pierderile şi înaintează pe câmpul de operaţiuni într-o manieră pe care nimeni nu a putut-o anticipa”.

„Situaţia armatei ruse este foarte rea, între altele pentru că militarii ruşi nu ştiu la ce foloseşte acest război, iar cei 300.000 care vor fi scoşi din căminele lor pentru a fi duşi pe front vor înţelege cu atât mai puţin”, a mai spus şeful diplomaţiei europene.

Borrell crede că războiul din Ucraina se poate câştiga pe câmpul de luptă, însă trebuie câştigat în primul rând pe câmpul ideilor. Astfel că înafară de conflictul care are loc pe teritoriul ucrainean, se duce și un război pentru supremaţia valorilor, ținând cont că Rusia „desfăşoară o campanie intensă în întreaga lume pentru a explica faptul că urmările acestui război nu provin de la războiul în sine, ci de la sancţiunile pe care le-am impus”.

Tocmai de aceea este recomandat să se facă un efort diplomatic imens pentru a explica lumii care este scopul războiului, mai ales că războiul din Ucraina nu se poate încheia din cauza oboselii lumii occidentale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...