Joe Biden vine în Europa. Cum ar putea preşedintele SUA să soluţioneze problema din Ucraina

Mihnea Tălău 21.03.2022, 09:29
Joe Biden vine în Europa. Cum ar putea preşedintele SUA să soluţioneze problema din Ucraina

Casa Albă a anunțat că președintele american, Joe Biden, va sosi vineri în Polonia pentru a discuta despre răspunsul internațional la invazia Rusiei în Ucraina, care a declanșat o „criză umanitară și a drepturilor omului”.

Joe Biden întâlniri importante la Bruxelles și Varșovia

Liderul de la Washington se va afla la Varșovia, unde va avea o întâlnire bilaterală cu președintele Andrzej Duda, a precizat Casa Albă. Călătoria lui Biden în Polonia va avea loc la o zi după ce acesta se va întâlni la Bruxelles cu aliații NATO, liderii G7 și liderii Uniunii Europene pentru a discuta despre eforturile internaționale de sprijinire a Ucrainei după invazia Rusiei, a precizat Casa Albă, potrivit Reuters.

Casa Albă a mai spus că Biden va găzdui o convorbire telefonică luni, la ora 11.00 EST, cu președintele Franței, Emmanuel Macron, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, premierul Italiei, Mario Draghi, și premierul Marii Britanii, Boris Johnson, pentru a discuta despre răspunsurile lor coordonate la invazia Rusiei în Ucraina.

Peste 3,2 milioane de ucraineni au fugit din calea războiului

Datele Organizației Națiunilor Unite au arătat că, începând de joi, aproximativ 3,2 milioane de persoane au fugit în străinătate din Ucraina începând de luna trecută, în ceea ce a devenit criza de refugiați cu cea mai rapidă creștere din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial. ONU a precizat că o parte din cele 2 milioane de persoane care au intrat în Polonia din Ucraina au trecut în alte țări din UE, dar „se crede că majoritatea se află încă în Polonia”.

Joi, Biden va participa la un summit NATO de urgență privind Ucraina, precum și la o reuniune a G7. De asemenea, el se va alătura unui summit programat al Consiliului European pentru a discuta despre Ucraina „inclusiv despre eforturile transatlantice de a impune costuri economice Rusiei, de a oferi sprijin umanitar celor afectați de violențe și de a aborda alte provocări legate de conflict”, a precizat Casa Albă.

Anterior, duminică, Psaki a declarat că Biden nu plănuia să viziteze Ucraina în timpul călătoriei sale europene din această săptămână.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...