Joe Biden, prima reacţie după ce Putin a recunoscut independenţa celor două regiuni din Ucraina. „Cine se crede?”

Badea Violeta 22.02.2022, 21:53
Joe Biden, prima reacţie după ce Putin a recunoscut independenţa celor două regiuni din Ucraina. „Cine se crede?”

Președintele SUA, Joe Biden, a oferit primele declarații, marți seară, 22 februarie, după ce Rusia a recunoscut independența regiunilor separatiste Donetk si Lugansk, aflate în estul Ucraine. Iată ce sanțiuni a pregătit Statelor Unite pentru Rusia!

Joe Biden, primele declarații la Casa Albă

Joe Biden a declarat marți seară că Rusia pregătește o invazie a Ucrainei, lucru care va duce la sancțiuni deosebit de grave. Președintele SUA a spus, de asemenea, că Vladimir Putin a încălcat legile internaționaleși dorește un răspuns ferm din partea comunității.

„Este începutul unei invazii a Ucrainei. Voi anunța sancțiuni mult mai ample decât am făcut-o în 2014. Dacă Rusia continuă cu aceste acțiuni, sancțiunile vor fi și mai grave.

Cine îi dă lui Putin dreptul de a declara noi așa numite țări din teritorii care  aparțin vecinilor săi. Aceasta e o încălcare flagrantă a legilor internaționale și cere un răspuns ferm din partea comunității internaționale.

În ultimele luni ne-am coordonat îndeaproape cu aliații noștri din NATO și partenerii din Europa și din întreaga lume pentru a pregăti un răspuns.”, a declarat Joe Biden.

Joe Biden indeamna Rusia sa aleaga calea diplomatiei
Joe Biden indeamna Rusia sa aleaga calea diplomatiei

Sancțiunile pe care SUA le va impune Rusiei

Joe Biden, președintele SUA, a anunțat sancțiunile pe care SUA le va impune Rusiei după ce Vladimir Putin a semnat ordinul de recunoaştere a independenţei regiunilor Doneţk şi Lugansk.

„Sancționăm 2 bănci mari: VEB și banca militară. Interzicem accesul Rusiei la piețele financiare din Vest, SUA și Europa. Vom impune sancțiuni elitelor și familiilor lor care susțin această invazie. Lucrăm cu Germania ca Nord Stream 2 să nu pornească.

Vom continua să furnizăm arme defensive Ucrainei. Am autorizat azi noi mutări de trupe în statele baltice: Estonia, Letonia și Lituania. Acestea sunt mișcări defensive, nu dorim să intrăm într-un conflict armat cu Rusia. Credem că Rusia e abia la începutul invaziei în Ucraina, chiar dacă sper să mă înșel, și sper că Rusia a luat aceste decizii fără să vrea să atace Kievul.

Forțele Rusiei au rămas în Belarus ca să lovească in Nord, vasele rusești sunt amplasate pentru a lovi din Sud. Armata rusă a dus la graniță rezerve mari de sânge. Nu ai nevoie de sânge dacă nu vrei să pornești un război.

Nici unul dintre noi nu se va lăsa păcălit: nu există justificare pentru acțiunile Rusiei. Doar Rusia va suporta consecințele. Administrația mea va apăra cetățenii de efectele economice ale sancțiunilor. Vom lua măsuri robuste.”, a spus Joe Biden.

„Încă mai e timp pentru a evita războiul”

Deși se îndoiește de intențiile bune ale lui Vladimir Putin, Joe Biden a declarat că SUA încă încearcă să evite războiul. Cu toate astea, liderul de la Casa Albă l-a avertizat pe Vladimir Putin că SUA rămân deschise diplomației, dar nu vor ezita să acționeze în mod defensiv.

„Ieri, lumea a auzit cum Putin a rescris istoria. A atacat dreptul Ucrainei de a exista. A amenințat explicit cu războiul. Nu există nici o îndoială că Rusia e agresorul

Dar încă mai e timp pentru a evita războiul. Orice face Rusia, suntem gata să răspundem cu unitate și claritate”, a mai precizat Joe Biden.

Urmăriți Impact.ro și pe