Biden și o parte dintre liderii G7 interzic importurile de aur rusesc. Ironii la adresa lui Putin în timpul Summitului din Germania

Stan Filon 26.06.2022, 18:30
Biden și o parte dintre liderii G7 interzic importurile de aur rusesc. Ironii la adresa lui Putin în timpul Summitului din Germania

Germania găzduiește summit-ul G7, care începe chiar duminică, 26 iunie, și care are pe agenda discuțiilor subiecte extrem de importante, precum războiul din Ucraina, dar și situația economiei globale. Summit-ul de la Munchen reunește liderii G7 – Franţa, Statele Unite, Regatul Unit, Germania, Italia, Canada şi Japonia, care se întâlnesc timp de trei zile pentru discutarea situațiilor internaționale respective. Președintele american Joe Biden a aterizat la Munchen încă de sâmbătă seară. Summitul G7 va fi urmat de o întâlnire a liderilor NATO la Madrid.

Joe Biden, întâlnire cu liderii lumii la Summitul G7 din Germania

Update 26 iunie 2022, ora 18:25. Discuțiile de la masa tratativelor au fost presărate cu ironii la adresa lui Vladimir Putin. Pentru a glumi pe seama imaginii de bărbat dur a liderului de la Kremlin, liderii G7 au împărtășit mai multe replici amuzante.

„Sacourile pe noi sau le dăm jos? Ne putem da jos hainele?” a întrebat Boris Johnson în timp ce se așeza la masa din pitorescul castel Elmau din Bavaria.

Premierul Canadei, Justin Trudeau, a menționat că e inspirat „să așteptăm” poza oficială înainte de a se dezbrăca, iar apoi Boris Johnson a precizat: „trebuie să arătăm că suntem mai duri decât Putin”. Aceste afirmații au detensionat atmosfera, oferind ocazia de a continua glumele pe aceeași temă.

„Vom avea o expunere la pieptul gol”, a spus Trudeau, făcând referire la sesiunea foto din 2009 a lui Putin, în care liderul de la Kremlin apărea la bustul gol călare pe un cal.

„Echitația este cea mai bună”, a fost replica președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Trebuie să ne arătăm pectoralii”, a mai spus Johnson.

Update 26 iunie 2022, ora 17:05. Liderii lumii, prezenți la Summitul G7 din Germania, au participat la o poză de grup.

Update 26 iunie 2022, ora 15:45. Franța se plasează în favoarea ideii de a stabili un „preţ maxim al petrolului” la nivelul „ţărilor producătoare”, pentru a contracara scumpiri provocate de Războiul rus din Ucraina, conform anunţului făcut de preşedinţia franceză, în marja summitului G7 din Bavaria.

Update 26 iunie 2022, ora 14:20. Ucraina a solicitat duminică mai multe arme și sancțiuni mai dure împotriva Moscovei, din partea țărilor G7, după ce s-a confruntat cu un bombardament aerian în această dimineață, într-un complex rezidențial din apropierea centrului Kievului. Marea Britanie și Franța au fost de acord să ofere mai mult sprijin Ucrainei în războiul său cu Rusia, potrivit unei declarații date duminică de biroul lui Boris Johnson. Președintele Biden a apreciat acest atac drept „o nouă barbarie”.

Update 26 iunie 2022, ora 13:10. Statele membre ale Grupului celor șapte „împărtășesc aceleași obiective – să tăiem oxigenul din mașina de război a Rusiei, având în același timp grijă de economiile noastre”, a declarat Charles Michel, președintele Consiliului European, potrivit BBC. Acesta a completat că „războiul Rusiei a pus lumea în pericol”, menționând că au fost afectate aprovizionarea cu alimente și combustibil, prețurile și securitatea.

Pe de altă parte, Joe Biden, președintele SUA, aprecia că G7 și NATO trebuie să rămână împreună, formând un front comun împotriva agresiunii ruse în Ucraina, într-o întâlnire la Munchen, alături de cancelarul german Olaf Scholz

Update 26 iunie 2022, ora 11:56. Liderii mondiali impun noi sancțiuni economice asupra Rusiei, ca răspuns la invadarea Ucrainei! Liderii din Marea Britanie, Statele Unite, Canada şi Japonia, aflați la summitul G& de la Munchen, vor interzice importurile de aur rusesc.

„Aceste măsuri îi vor lovi direct pe oligarhii ruşi şi vor ataca inima maşinii de război a lui Putin. Putin îşi iroseşte resursele în scădere în acest război inutil şi barbar. Îşi hrăneşte ego-ul în detrimentul poporului ucrainean şi al celui rus. Trebuie să tăiem finanţarea regimului lui Putin. Asta facem cu aliaţii noştri”, a declarat prim-ministrul britanic Boris Johnson.

Știre inițială:

Așadar, reuniune foarte importantă a liderilor lumii în germania, la summitul G7 de la Munchen. Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a aterizat sâmbătă la Munchen, iar prima sa întrevedere în timpul acestei vizite de trei zile va avea loc duminică cu cancelarul german Olaf Scholz, transmite Agerpres. Biden va fi prezent și la summitul NATO de la Madrid, săptmâna viitoare. Această deplasare a liderul Statelor Unite survine într-un „moment esenţial pentru solidaritatea transatlantică”, a declarat joi John Kirby, care coordonează comunicarea la Casa Albă pe probleme strategice.

Acesta a mai spus că la G7 şi la NATO „veţi vedea clar cum intenţia preşedintelui, de la început, de a ne revitaliza alianţele şi parteneriatele ne-a permis să fim acolo pentru a trage la răspundere Rusia”. În plus, acesta a mai venit cu o declarație foarte importantă, după ce a spus că Joe Biden intenţionează să demonstreze aliaţilor săi că înfruntarea Rusiei şi confruntarea Chinei sunt obiective complementare, nu opuse.

Joe Biden, intalnire cu liderii lumii la Summitul G7 din Germania
Joe Biden, intalnire cu liderii lumii la Summitul G7 din Germania

Ce obiective are SUA la summitul G7

Washingtonul şi-a stabilit trei obiective principale pentru G7: să crească şi mai mult presiunea asupra Moscovei, să facă propuneri concrete pentru a răspunde la creşterea preţurilor la energie şi alimente şi să lanseze un parteneriat privind infrastructurile cu ţările în curs de dezvoltare, ca răspuns al investițiilor masive făcute de China în întreaga lume. La summitul NATO se pare că SUA și aliații săi vor ridica pentru prima dată problema provocărilor pe care China le lansează și elaborarea unui „concept strategic” de răspuns.

Pe de altă parte, Casa Albă a exclus până acum orice oboseală occidentală faţă de războiul din Ucraina care pare să dureze şi are şi un cost pentru populaţiile occidentale: „Nu am văzut fracturi şi fisuri” în cadrul NATO, a spus, de asemenea, John Kirby.

În același timp, premierul britanic Boris Johnson le-a cerut, sâmbătă, liderilor G7 să nu „abandoneze Ucraina” după mai bine de patru luni de invazie rusă, avertizând asupra „oboselii” în sprijinirea Kievului şi anunţând ajutor economic suplimentar, scrie lefigaro.fr, citată de News.ro. Guvernul Marii Britanii „este gata să ofere 525 de milioane de dolari” Ucrainei, care se teme că va rămâne fără finanţare în toamnă, sub formă de garanţii pentru împrumuturi de la Banca Mondială, se arată într-un comunicat Downing Street.

Urmăriți Impact.ro și pe