Administrația Biden a impus primele sancțiuni împotriva programelor de armament ale Coreei de Nord, după o serie de lansări de rachete, dintre care două săptămâna trecută. Printre cei sancționați se află și un rus. Liderul Kim Jong Un a promis într-un discurs de Anul Nou că va întări armata cu tehnologie de ultimă oră.
Trezoreria SUA a declarat că măsurile au ca scop, atât prevenirea progresului programelor de arme de distrugere în masă ale Coreei de Nord, cât și împiedicarea încercărilor acesteia de a prolifera tehnologiile de armament.
Sancțiunile au vizat șase nord-coreeni, un rus și o firmă rusă, potrivit Washingtonului, responsabile pentru achiziționarea de bunuri pentru programele din Rusia și China. Statele Unite au propus, de asemenea, ca cinci dintre aceste persoane să fie incluse pe lista neagră de Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, notează Reuters.
Printre cei sancționați se află Choe Myong Hyon, care s-a ocupat cu procurarea echipamentelor de telecomunicații din Rusia, cetățeanul rus Roman Anatolyevich Alar și firma rusă Parsek LLC pentru „activități sau tranzacții care au contribuit la proliferarea armelor de distrugere în masă sau a modalităților de transport”.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]„Ceea ce am văzut în ultimele zile subliniază doar convingerea noastră că, dacă vom face progrese, va trebui să ne angajăm în acel dialog”, a spus Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.
Administrația președintelui Joe Biden a încercat încă de la preluarea mandatului, în ianuarie anul trecut, să convingă Phenianul să se așeze la masa tratativelor pentru a-l convinge să renunțe la bombele și rachetele nucleare, dar fără succes.
Departamentul Trezoreriei a declarat că sancțiunile au venit după șase lansări de rachete balistice nord-coreene din septembrie, fiecare dintre acestea încălcând rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.
Subsecretarul american al Trezoreriei pentru Terorism și Informații Financiare, Brian Nelson, a declarat că măsurile vizează „folosirea în continuare de către Coreea de Nord a colaboratorilor de peste mări pentru a procura ilegal bunuri pentru arme”.
„Ultimele lansări ale Coreei de Nord au fost o dovadă suplimentară că aceasta continuă să avanseze programe interzise, în ciuda apelurilor comunității internaționale la diplomație și denuclearizare”, a spus Brian Nelson.
Presa nord-coreeană a declarat că liderul Kim Jong Un a văzut testul pentru racheta hipersonică, al doilea în mai puțin de o săptămână, după ce a promis într-un discurs de Anul Nou că va întări armata cu tehnologie de ultimă oră.